lauantai 17. maaliskuuta 2012

Rachaelin tapaan

Rachael Ray (virallinen kotisivu) kokkailee Livin iltapäivässä. Hänellä on ärsyttävä tapa käyttää oliiviöljystä lyhennettä iiviiouou (E.V.O.O. eli extra virgin olive oil) ja hymistellä omahyväisesti tekeleilleen ummm-mmm, de-LLLI-cious yms., mutta ennen pitkää näihin maneereihin turtuu ja tajunta rekisteröi yllättävän havainnon: tämähän on kuulkaa asiallinen tätsy!

Livillä näkyvässä 30 Minute Meals (suom. Kotiruokaa Rachael Rayn tapaan) -ohjelmassa laitetaan kursailematonta perusmättöä eikä mitään fine diningia. Raaka-aineita löytyy joka marketin valikoimista Suomestakin. Mausteita käytetään sumeilematta, myös erilaisia valmismaustesekoituksia, joita useimmat vähänkään kokkailuun vihkiytyneet (paitsi minä) yleensä karttavat viimeiseen asti; varsinkin Worcestershire-kastiketta lurautetaan vähän joka ruokaan (ihan kuten meilläkin). Annoskokojen kanssa ei turhia piperrellä ("tässä on kilo jauhelihaa, tästä tulee neljä pihviä").

Makuasioista ei toki auta kiistellä, mutta meidän perheelle Rachaelin cuisine sopii kuin pottu soppaan, ja olen viime aikoina poiminut ohjelmasta paljon hyviä vinkkejä omaan keittiööni. Itse asiassa, nyt kun oikein muistelen, taisi se taannoinen paimenpiiraskin olla juuri Rachaelin innoittama.

Tänään kokkasin jostain loppuviikon jaksosta bongaamiani super-jauhelihapihvejä ja BBQ-kastiketta. Pihvien (burgereina ne ohjelmassa esiintyivät) alkuperäistä reseptiä en valitettavasti onnistunut netistä löytämään (oletan, että Livillä näkyvät jaksot ovat aika vanhoja eikä niiden reseptejä välttämättä enää ole esissä, tai sitten missasin vain ko. ruokalajin nimen, jotain tyyliin "I bet my beer burger can top your beer burger" se oli), mutta kastikkeen originaaliversion voi tsekata vaikka täältä.

Minun mukaelmani menee näin:

Savujuusto-olutphivit
(8 pihviä)
800 g jauhelihaa
n. 100 g Kippari-juustoa
1 tl sipulijauhetta (tai vastaava määrä tuoretta sipulia)
1 tl valkosipulijauhetta (tai vastaava määrä tuoretta valkosipulia)
1 tl (savu)paprikajauhetta
1-2 rkl Worcestershire-kastiketta
1-2 dl olutta
2 kananmunaa


Paloittele juusto (ei tarvitse olla ihan pienenä silppuna; pihveihin saakin tulla "juustosattumia"), sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jokunen tunti jos mahdollista. Paista pannulla tai uunissa (tai grillissä kuten Rachael - itse en kyllä varmaan mitenkään saisi tekeleitäni pysymään parilalla kasassa). Rachael antoi muuten hyvän vinkin myös pihvien muotoiluun: niistä kannattaa aluksi tehdä keskeltä ohuempia kuin reunoilta, koska paistettaessa keskiosa aina pullistuu; näin saadaan varsinkin hampurilaisiin sopivampia tasaisia lättyjä eikä "ufonmuotoisia" kokkareita.

BBQ-kastike

3 dl ketsuppia
2 rkl fariinisokeria
2 rkl siirappia
2 rkl Worcestershire-kastiketta
1-2 rkl (punaviini)etikkaa
1-2 rkl Texas Peteä tai vast.
2 tl (savu)paprikajauhetta
valkosipulia puristettuna (maun mukaan 1-2 kynttä)

Sekoita kaikki ainekset kattilaan. Jos et halua tulista kastiketta, jätä Texas Pete pois (tarkista, tarvitaanko etikkaa siinä tapauksessa enemmän). Anna kiehua hissuksiin esim. sen aikaa kun pihvit paistuvat.

Tarjoa esim. lohkoperunoiden ja raikkaan salaatin kanssa. Jep. Melkeinpä tekisi mieleni sanoa että ummm-mmm, de-LLLI-cious...

2 kommenttia:

Tuulevi kirjoitti...

Noita Rachelin ohjeita kuten ohjelmiakin (ellei ohjelmilla ole ulkomaan estoa) voi hakea myös Food Networkin, jossa Rachelillä on päivittäinen show, sivuilta: http://www.foodnetwork.com/

terveisin,

Tuulevi
nykinjahellanvalissa.blogspot.com

Careliana kirjoitti...

Kiitti käynnistä ja kommentista Tuulevi! Food Networkia olen silloin tällöin käyttänytkin. Uudet ideat arkiruoanlaittoon ovat aina tervetulleita!