tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulu saapuu jokaiselle

...vai saapuuko? Myös meille uskonnottomille? Onko meillä oikeutta viettää joulua?

Kovaäänisimmin enkelitaivaata ja joulukuvaelmia vastustavat vapaa-ajattelijat ovat saaneet vastakaiukseen ehdotuksen, että ei-kristityt voitaisiin saman tien vapauttaa kaikista kristillisistä perinteistä, myös kirkollispyhiin liittyvistä vapaapäivistä. Jäisihän siinä jäljelle vielä... noh, vappu. Tosin jos kerran ideologiapohjaiselle linjalle lähdettäisiin, niin reiluinta olisi perua sitten se vappukin niiltä, jotka eivät koe työväenaatetta omakseen.

Mahtaisi moinen käytäntö toteutuessaan laukaista melkoisen yleisöryntäyksen ainakin kirkonkirjoille, ja mahdollisesti sosdem-puolueenkin jäsenlista hieman pidentyisi.

Tosin tasapuolisuuden nimissä täytyisi sitten koko vapaapäiväkäytäntö uudistaa niin, että itse kukin saisi pitää vapaata oman arvomaailmansa kannalta tärkeinä päivinä. Elviksen syntymäpäivänä, Suomen ensimmäisen lätkä-MM:n vuosipäivänä ja kumminkaiman nimipäivänä esimerkiksi.

Siinä sitä olisi työvuorolistojen ja aukioloaikojen suunnittelijoille työtä kyllikseen.

Wikipedian mukaan "Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla (yule), Suomessa vanha vuodenvaihteenjuhla kekri[7]. Joulu on yleinen perhejuhla eri puolilla maailmaa.[4]"

Voisiko tästä päätellä, että erilaiset kansat eri puolilla maailmaa erilaisissa kulttuureissaan ovat kautta aikain katsoneet tarpeelliseksi ja asianmukaiseksi keskeyttää pitkän, monin paikoin pimeän ja ankeankin vuodenajan jonkinlaisella ilon ja valon juhlalla? Rituaalien ja perinteiden kaipuu tuntuisi olevan aika kiinteä osa ihmisluontoa.

Entäs jos luovuttaisiin reviirinahinoista ja lakattaisiin kiistelemästä siitä, kenen suosikkihahmo oikeasti voittaisi jos kumpi ja kampi tappelisi? Rauhoituttaisiin nauttimaan pienestä lepohetkestä arkisen aherruksen lomassa. Ihan jokainen omalla tavallamme.

Rauhaa päälle maan.

5 kommenttia:

Eloise kirjoitti...

eiköhän vietetä joulua, ikään, rotuun, uskontoon, aatteeseen katsomatta...siis, jos haluaa :). Ihanaa joulunaikaa teille :).

M. M. kirjoitti...

Joulua on tosiaan vietetty jo ennen kristinuskon syntyä. Kekri oli juuresherkkujen ja muiden satokauden tuotteiden juhlistamisen aikaa. Ei ole mitään sattumaa, että joulu sijoittuu kalenterissa nykyäänkin talvipäivänseisauksen tienoille - valo voittaa pimeyden. Kaikille kristillisille juhlille löytyy pakanaversionsa, kristinusko on syötetty kansalle liimaamalla pakanajuhlien päälle kristilliseen teemaan perustuva juhla. Loppujen lopuksi väittäisin joulua nykymuodossaan melko maallistuneeksi, koko kansan juhlaksi.

Tällaisia aatteita, "eksyin" blogiisi sattumalta. :)

Sanna kirjoitti...

En jaksa noihin aatteellisiin juttuihin kommentoida, mutta se on sanottava vapaa-ajattelijoista, että siinä on kyllä järjestö, jolla on irvokas nimi :) Minusta niiden ajattelussa ei ole vapauden häivääkään.

Juliet kirjoitti...

Kiitos antoisasta postauksesta ja hyvää joulunaikaa! :)

Careliana kirjoitti...

Oi että, kommentteja! Paljon kommentteja! Kivoja kommentteja! Voi tohkeisuutta!!!

Eloise, kiitos samoin!

M. M., kiva kun eksyit ja kommentoit! Toivottavasti tulet toistekin!

Sanna, jep - paljon on maailmassa sellaista vapautta, joka itse asiassa rajoittuu vain juuri samalla tavoin ajatteleviin. Monet niistä, jotka suurimpaan ääneen kailottavat suvaitsevuudesta, ovat tosiasiassa sangen suvaitsemattomia sellaisia kohtaan, jotka eivät suvaitse samoja asioita kuin he itse.

Juliet, kiitos ja samoin!