sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Viis veisaamme muista kuin euroviisuista

Jee, viisut taas! Näiden blogiraporttien myötä olen löytänyt nuoruuden rakkauteni euroviisut vallan uudestaan - nytkin olen suorastaan koko päivän odottanut, että viisuilijat pääsevät Wienissä vauhtiin. Ja minä täällä. Ja tästähan se nyt sitten lähtee taas.

1    Slovenia: Maraaya - Here For You

Näin kireä äänenmuodostus edellyttää varmasti niin vahvaa jäkitystä vyötäröstä päälakeen, että ihmettelen, jos frouvalla pää kääntyy pidemmän keikan jälkeen. Mutta ilmaviulu on hyvä!
 
2    Ranska: Lisa Angell - N'oubliez Pas

Kuinka kovin ranskalaista. Paikallinen Lea Laven ja suuret tunteet. Kuka muistaa viiden minuutin kuluttua enää nuottiakaan?
 
3    Israel: Nadav Guedj - Golden Boy

Ihan hyvä pössis. Musiikilliset ansiot eivät kylläkään päätä huimaa.

4    Viro: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday

Hetkinen, laulaako tämä Stig nyt sävellajin vierestä?!? Ei ihme, että friidulta pääsi oikeasti kyynel. Eihän tämä lauluna ihan susi ole, mutta vähän loppuu eväät jossain minuutin kohdalla ja loppu on sitten saman toistoa.

5    Iso-Britannia: Electro Velvet - Still In Love With You

Kivoja sarjariimejä! Swing-henkinen musiikki on kai jonkinlainen nouseva trendi? Ihan kiva -tasoinen ruotsinlaivashow.

6    Armenia: Genealogy - Face The Shadow

Tyypit on haalittu kokoon eri puolilta maailmaa ihan vain tätä tarkoitusta varten. Olisi ne ehkä voinut laittaa laulamaan samaa lauluakin...

7    Liettua: Monika Linkytė & Vaidas Baumila - This Time

Tämä on ihan uskomaton laulu. On vaikea uskoa, että tällainenkin on tosiaan tehty. Ja vielä vaikeampi ymmärtää, miksi.

8    Serbia:  Bojana Stamenov - Beauty Never Lies

Tykkään kohdasta "Finally I can say, yes I am different and it's okay". Loput 2 min 55 sek onkin sitten tavan kuravelliä.

9    Norja: Mørland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me

"Mama, I killed a man..." Eikäku, no jotain ehkä vähän vähemmän legendaarista. Jos nyt jotain positiivista haluaa hakemalla hakea niin kundilla on kiva falsetti ja tytselillä iso tukka.

10    Ruotsi: Måns Zelmerlöw - Heroes

Muistan, kun joskus muinoin Carola Häggkvistiä vastaan tehtiin protesti, koska hänen esityksessään oli tuulikone. Siitä on tultu jonkin matkaa... Tosin protesti hylättiin silloin ja Carola myrskytuulineen voitti. Saa nähdä, tekeekö tämä Måns saman tempun. Kliffoja hahmoja, ei siinä mitään (myös se elävä), ja osaahan nuo ruotsalaiset musiikkia tehdä, eihän siitä mihinkään pääse.

11    Kypros: John Karayiannis - One Thing I Should Have Done
Ja juuri kun luulit, että Liettuan viisu on tyhjänpäiväisintä mitä esiintymislava voi päällään kantaa... Jatkaakseni laulun nimen fraasia: olisit tietty voinut tehdä vaikka sävellyksen?

12    Australia: Guy Sebastian - Tonight Again

Oho, minähän pidän tästä! Jos tämä tulisi radiosta, en vaihtaisi kanavaa. No okei, en kuuntele sellaisia radiokanavia, joilta tulee tällaista musiikkia, mutta sanotaanko että jos tämä olisi jumpassa taustamusana niin hikoilisin hymyillen. No okei, niin teen muutenkin... mutta sanotaan nyt vain että pidän tästä.

13    Belgium: Loïc Nottet - Rhythm Inside

Räpäpäpäppäpoika. Euroviisuksi ihan vahvaa keskitasoa, ihan iskeva kertsi. Lisäksi mainittakoon, että selällään maaten on muuten yllättävän vaikea laulaa. Kokeilkaa vaikka!

14    Itävalta: The Makemakes - I Am Yours

Tyypit näyttää keskinkertaisen sketsisarjan ylijäämähahmoilta, mutta sitten ne yllättäen vetääkin ihan kelpo veisun! Jäi vain vaivaamaan, kun jotenkin tuntuu, että olen kuullut tämän biisin symtymässä erotetun kaksoisveljen useinkin radiossa, mutta en mitenkään saa päähäni, mikä ja kuka se oikein oli.

15    Kreikka: Maria Elena Kyriakou - One Last Breath

Kreikan Celine Dion: upea lauluääni, joka haaskataan aivan tyhjänpäiväiseen jollotukseen. Sitä paitsi Krista Siegfriedsillä on vielä syvempi kaula-aukko!

16    Montenegro: Knez - Adio

Hei, Kari Tapio ei olekaan kuollut - hän jatkaa uraansa Montenegrossa! Okei, sorry jos meni rienauksen puolelle. Mitä tähän lauluun tulee niin luulenpa, että jos se esitettäisiin kokonaan englanniksi, niin siinähän se menisi massan jatkona. Nyt tulee vain sellainen tunne kuin olisi päätynyt jonkin aikapoimun läpi ysäriluvulle.

17    Saksa: Ann Sophie - Black Smoke

Eikö Saksa ole lähettänyt tämän biisin kisoihin ja parina vuonna? No, kierrätys on hieno asia.

18    Puola: Monika Kuszyńska - In The Name Of Love

Ymmärrän, että pyörätuolilla kulkiessa käsivarret vahvistuvat. Ja joo puvussa on hieno liehuke. Mutta laske nyt jo hyvä nainen se vasen kätesi alas, edes kymmeneksi sekunniksi! Tässä alkaa hartialihaksia kiristellä pelkkä katsominen! Jaa kuunteleminen? Lauloiko se jotain? Meni kyllä harvinaisen liukkaasti toisesta korvasta ulos.

19    Latvia: Aminata - Love Injected

Kuka vielä väittää, että Barbien vartalonmalli on fyysinen mahdottomuus? Biisi on melkoisen eksentrinen, mutta melkein sanoisin, että parempi tämäkin kuin massahöttö.

20    Romania: Voltaj - De La Capat / All Over Again

 On niitä huonompiakin ralleja näissä karkeloissa kuultu. On kyllä kuultu mieleenpainuvampiakin.

21    Espanja: Edurne - Amanecer

Viitta, check. Vaatteenvaihtotemppu, check. Tuulikone, check. Vaikuttaa euroviisulta.

22    Unkari: Boggie - Wars For Nothing

Jepujee ja ihmisillä hyvä tahto ja bambit soittaa balalaikkaa... On kyllä melkoinen riski vetää tällainen biisi tähän aikaan vuorokaudesta - kuinkahan monelta jäävät viimeiset esitykset näkemättä ja kuulematta, kun nukkumatti niittää satoa tämän hymistelyn myötä? Sarjassamme songs for nothing.

23    Georgia: Nina Sublatti - Warrior

Ihan iskevästi huudettu. Ehkä jopa herättää jonkun tuon edellisen biisin aikana torkahtaneen...

24    Azerbaidzan: Elnur Huseynov - Hour Of The Wolf
Minusta tämä olisi ehkä ollut parempi ilman noita mytologiascifitaustoja. Tosin sitten olisin ehkä nillittänyt, että taas yksi massaan hukkuva voimaballadi. No niin tai näin, ei tämäkään ihan (ihmis)susi ole.

25    Venäjä: Polina Gagarina - A Million Voices

Kaunis nainen, hieno lauluääni, mutta jotenkin tämä laulu on liian tehty. Tässä on selvästikin takana niin valtava määrä osaamista, että pitäisi kyllä kylmiä väreitä irrota. Mutta eipä vain irtoa.

26    Albania: Elhaida Dani - I'm Alive

 Aijaijaijaijai, mihin sattuu? Tälläkö äänellä on tosiaan voitettu Voice of Italia? Anteeksi nyt vain, kärsin itsekin esiintymisjännityksestä, mutta kyllä tämä nyt on aika hirveää.

27    Italia: Il Volo - Grande Amore
Minä en nyt sano näiden kavereiden ulkonäöstä mitään, kun viimeaikaisten juttujeni perusteella vaikutan ihan sekoboltsilta puumalta muutenkin. Mutta siis, euroviisuissahan ei vuosikausiin enää ole ollut kyse musiikista vaan (friikki)show'sta. Mutta jos tämä esitys voittaa niin se on silloin musiikin voitto. En sano, että itse diggaisin erityisesti juuri tätä musiikkilajia, mutta kunnia musiikille silti. Viva la musica.

* * *

Nyt julkaisen tämän ottamatta kantaa tuloksiin. Omasta mielestäni ehkä kisojen paras biisi, Tshekki, jäi semifinaaleihin, mikä kertonee riittävästi siitä, kuinka hyvin minun musiikkimakuni on synkassa suuren eurooppalaisen yleisön kanssa. Mutta jos nyt veikata pitäisi niin ehkä se voitto länsinaapuriin taas lipsahtaa. Saa nähdä. Niin tai näin, viva la musica!

Ei kommentteja: