perjantai 23. joulukuuta 2016

Perinteistä

Minun mielestäni joulua - kuten kaikkia muitakin juhlia - tulisi viettää juuri  niin kuin itsestä mukavimmalta tuntuu (tietenkin kanssajuhlijoidenkin toiveet huomioiden), eikä mitään pitäisi tehdä vain siksi, että niin on aina ennenkin tehty, tai koska "kaikki muutkin" tekevät niin.

Itse sattumoisin rakastan perinteitä, ne tuovat elämään tietynlaista jatkuvuuden tunnetta ja tietoisuutta omasta paikasta osana pitkää sukupolvien ketjua. Siksi meidän joulunviettommekin sujuu pitkälti perinteisin menoin. Monet niistä ovat kuitenkin meidän itse muokkaamiamme, tai pikemminkin viime vuosien saatossa itsekseen muokkautuneita. Olemme ottaneet tavaksi olla joka toinen vuosi joulun kotona ja joka toinen vuosi anoppilassa. Tänä vuonna on taas kotijoulun vuoro, ja ilokseni saamme myös appivanhemmat tänne luoksemme. Loppuvuosi - kuten koko syksy - on ollut työelämässä sangen hektistä aikaa, mutta parhaani mukaan olen koittanut viritellä joulun tunnelmaa niin ympärilleni kuin sisällenikin, enkä ainakaan ihan täysin koe epäonnistuneeni.


Yksi perinne, jota yritän parhaani mukaan vaalia, on jonkinlaisen joulukalenterin pitäminen. Tänä vuonna olemme henkilökohtaisen joulutonttuni Jontun kanssa julkaisseet kalenterikuvia Instagramissa. Tässä vähän otantaa:Yhä useammat jättävät nykyään joulukortit lähettämättä, mutta minulle ne ovat edelleen tärkeitä, ja minulle on kunnia-asia muistaa ystäviä ja sukulaisia nimenomaan itse tehdyin kortein. Yleensä joka toinen vuosi teemme valokuvakortteja ja joka toinen vuosi askartelen jotain, tänä vuonna oli taas askartelun vuoro. Kuten Jonttu totesi: "Voi sinua ihminen, ihan tavallisia joulukortteja yritit askarrella mutta tulikin vahingossa ihan sairaan siistejä!"


Tämä oli alun perin vähän hätävara-valoviritelmä viime jouluna rikkoutuneen kynttelikköni tilalle pianon päälle . Sittemmin sain isukilta etukäteisjoululahjaksi uuden, aivan ihanan kynttelikön, ja siirsin tämän asetelman vessaan. Se on oikeastaan aika nerokas: jos ei meikkailla tarvitse, voi vessa-asiansa toimittaa tunnelmallisesti pelkästään tässä valossa, ja tuolla keskellä väriä antamassa on tuoksukynttilä, joka ledien lämmöstä levittää ympärilleen mukavaa, mietoa aromia.


Kuun puolivälissä pääsin nauttimaan lasillisen sihijuomaa sen kunniaksi, että selvisin hengissä ensimmäisestä kokonaisesta lukukaudestani yliopisto-opena. Asetelmassa oleva pallo on osa työkaverilta saamaani lahjaa - mistä hän arvasikin, että tämän joulun teemavärimme ovat nimenomaan punainen ja kulta!


Hyvin suunniteltu on vielä ihan kokonaan tekemättä... Jossain vaiheessa alkoi kilpajuoksu ajan kanssa vaikuttaa hivenen epätoivoiselta, joten katsoin parhaaksi aikatauluttaa askareeni. Keltaiset laput ovat siivousasioita ja punaiset ruoanlaittoa, ne ovat tarralappuja, jotta niitä voi tarvittaessa siirrellä muille päiville ja ottaa sitten pois sitä mukaa kun saa asioita tehtyä. Viimeisen päivän - aatonaaton eli tämän päivän - kohdalla lukee suoraan kynällä kirjoitettuna "PANIIIIIKKI". Ihme kyllä, se ei ole vieläkään iskenyt päälle. Kaikki laput yhtä lukuunottamatta on hoidettu pois päiväjärjestyksestä, ja sen yhdenkin varmaan vielä hirveellä sinnillä tässä suoritan kinkun paistumista odotellessa (fiksumpi kokki olisi ehkä vähän aikaisemmin tsekannut, kuinka painava kinkku tulikaan ostettua ja kuinka kauan sitä siis täytyy paistaa... pitkähkö mutta varmasti tunnelmallinen jouluyö luvassa...)


Joulukuusi on perinteisesti koristeltu pojan koulun joulujuhlan jälkeen. Tämä on esimerkki omasta perinteestämme: Lapsuudenkodissani kuusi koristeltiin aina vasta aattoaamuna. Muistan, kuinka ihanaa oli heti herättyä kiskoa tonttulakki päähän ja hipsiä koristelupuuhiin. Pitkään halusinkin vaalia tätä perinnettä myös omassa kodissani, mutta sitten aloin ajatella, että kun joulukuusi kerran on niin kovin ihana mutta niin kovin lyhytikäinen koriste, miksemme nauttisi siitä edes muutamaa päivää kauemmin. Olen hyvilläni tästä perinteestä. Kuusi täyttää koko kodin ihanalla tuoksulla ja tunnelmalla - joululla!

Oikein ihanaa joulua itse kullekin, miten ikinä sitä vietättekin!

2 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Ihanaa joulunaikaa myös teille!

Careliana kirjoitti...

Kiitos Nollis, toivottavasti myös sinun ja perheesi joulu oli ihana! <3