sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Tsööppi tsööppi tsippi

Kappas, uusimmassa Kodin Kuvalehdessä (8/08) kirjoitetaan minusta!

Naisiin kohdistuu paljon vaatimuksia, mutta osaamme vaatia myös itseltämme: (---) On ehdittävä täyttää hyvän äidin ja tyttären kriteerit, pitää koti järjestyksessä, oltava uskollinen ystävä ja menestyvä uranainen. Elämästä tulee pahimmillaan suorittamista. Kaikkeahan voi suorittaa terveydestä, äitiydestä ja urasta oikeanlaiseen ikääntymiseen asti.
(---)
Huippusuorittaja tavoittelee täydellisyyttä. Häntä piinaavat riittämättömyyden ja sisäisen ristiriitaisuuden tunteet. Suorittaminen kytkeytyy kilpailuun ja näyttämisen haluun. Suorittaja etsii enemmän ja parempaa ja vertaa itseään jatkuvasti muihin. Mutta ihminen, joka etsii omaa arvoaan suorittamisen avulla, ei saa koskaan tarpeeksi arvostusta. Riittämättömyyden tunne kytkeytyy vaillinaiseen itsearvostukseen. Tällainen henkilö on usein ylivastuullinen, tunnollinen ja ahkera, mutta joustamaton. Loputon suorittaminen on itsensä kelpuuttamista ja hyväksyttämistä muille.
(Tiina Komin kirjoittama artikkeli Vertailun piinasta pois)

Viisaita sanoja, ja tosiaan ihan naulan kantaan osuu ja uppoaa meikäläiseen. Artikkelissa listataan tietenkin myös keinoja päästä kuluttavasta vertailusta ja suorittamisesta eroon, listan ykkösneuvo on Tee asioita, jotka lisäävät hyvinvointiasi ja tuovat iloa.

No sellaista kaikkea minä olen tänä viikonloppuna tehnytkin. Olen kuurannut vessan katosta lattiaan ja pessyt kaikki asunnon peilit ja lasit (ikkunoita lukuunottamatta, joku tolkku sentään!). Olen pessyt petivaatteita, ne saa jo ulos kuivumaan - auringon ja tuulen tuoksuiset pyykit ovat elämän ilmaisista iloista suurimpia! Olen leikkinyt lapsen kanssa hiekkalaatikolla, innostuin kokeilemaan, vieläkö osaan tehdä hiekasta tiikerikakun - osasin; siitäpä seurasi himo oikeaan tiikerikakkuun, jollaisen sitten leivoinkin. Olen kirjoittanut uuden pienen tarinan virtuaalipöytälaatikkoon. Olen yhdessä lapsen kanssa askarrellut papalle syntymäpäiväkortin. Nyt koneessa pyörii lapsen talvivaatteita, ja jahka ne on pesty, aion pyöräyttää koneen tyhjänä, josko se vaikka pesisi itse itsensäkin. Ja nyt lähden vaihtamaan niitä kasvien multia ja istuttelemaan tulevan kesän vihersatoa (josta, jos vanhat merkit yhtään paikkansa pitävät, on iloa lähinnä etanoille ja mahdollisesti myös naapureille, jotka saavat naureskella partaansa onnettomille viljely-yrityksilleni...)

Tsirp

Ei kommentteja: