sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Eurodingdong

Minä olin nuorempana aika hardcore-euroviisufani. Nauhoitin joka vuoden Viisut, manuaalisesti radiolähetyksestä C-kasetille tai joskus jopa mekaanisesti mankan mikrofonilla telkkarin kaiuttimesta, ja sitten vuoden mittaan myös kuuntelin tuon kyseisen kasetin lähes puhki. Kyllä minä niistä biiseistäkin - noh, useimmista monista joistakin ainakin - tosiaan tykkäsinkin, ja erityisen hienoa minusta oli se, kuinka kivasti niistä oppi ties minkäkielisiä fraaseja. Gözlerinin hapsindeyim, silmiesi vanki - hora tou fotos, valon maa (kirjoitusasusta en mene kyllä takuuseen).

Saattaisinpa siis pärjätä keskivertoa paremmin "kysy mitä tahansa 1980- ja 90-lukujen Euroviisuista" -tietovisassa. Mutta sittemmin innostukseni on laantunut, en muista viime vuosilta edes kovin monta voittajaa, saati sitten muita kappaleita tai kohokohtia. Tämän vuoden Suomen edustuskappaleen kuulin ensimmäistä kertaa vasta taannoisessa semifinaalissa. Ja miähen kanssa yritimme päät sauhuten miettiä, kuka Suomea edusti viime vuonna - mutta ei syttynyt lamppu, ei (piti googlettaa: se oli Pernilla ja När jag blundar- olisikko itte muistanu?).

Nyt kun kuitenkin olen taas työmatkaleskenä ja saan omistaa viisuille ihan täyden huomioni, ajattelin pitkästä aikaa repiä niistä riemua ihan koko Yle-veron edestä. Teen liveseurannan, eli raportoin näkemykseni jokaisesta esityksestä tänne. Tosin en jaksa ruveta Bloggerin kanssa pelaamaan vaan julkaisen postauksen sitten, kun kaikki ovat esiintyneet mutta ennen kuin voittaja on julistettu (veikkaan, että näillä lukijamäärillä ei paljon livebileitä kommenttilaatikossa pidettäisi).

Mutta siis, tästä lähtee. Taa-tattaattataataa-taaatatataaaaaaa....


01. Ranska: Amandine Bourgeois – L’Enfer et Moi
Oho, ei huonosti ala! Jos tämä tulisi radiosta, en vaihtaisi kanavaa. Ja se on muuten aika iso meriitti euroviisulle, se. Joo-o. Tykkään!

02. Liettua: Andrius Pojavis – Something
Veikkaan, että poikani pystyisi ihan pienellä koutsaamisella kynäilemään samantasoisen sävellyksen ja sanoituksen (englanniksi). Ja poikanihan on sangen ihana ja monilahjakas, mutta ei kyllä vähääkään musikaalinen, eikä vielä ole edes aloittanut englannin opiskelua koulussa.

03. Moldova: Aliona Moon - O mie
The mekko. Visuaalisesti hieno esitys. Ja musiikillisestikin ihan vahvaa, jos kohta ei häikäisevää (paitsi hameenhelmasta).

04. Suomi: Krista Siegfrids – Marry me 
Epäsuomalaista: iloluontoista, energistä ja (yli)pirteää! Kerrankaan ei ole katto liian matalalla ja köysi liian pitkä... Tosin 10 sekuntia biisin päättymisen jälkeen en muista siitä kilkahdustakaan. En edes sitä dingongia. Mutta ihan hyvä show, hyvin vedetty, hyvä Suomi.

05. Espanja: El Sueño De Morfeo - Contigo Hasta El Final
Alku säkkipilleineen lupasi paljon, mutta sitten se ex-FormulaFrouva alkoi laulaa. En ollut kuullut biisiä ennen kertaakaan eli en tiedä miten sen kuuluisi mennä, mutta kyllä se vain nuotin vierestä kuulosti menevän. Ainakin ääni oli (jännityksestä?) jäkissä. Tarttis ehkä katsoa Serranon perhettä lämmetäkseen tälle?

06. Belgia: Roberto Bellarosa – Love Kills

Noille taustatanssijoille on mitä ilmeisimmin annettu se sellainen "bitter pill", jota tuo laulaja haikailee... No joo, ei ihan karmea. Hyvä Suomi.

07. Viro: Birgit Õigemeel - Et Uus Saaks Alguse
Papukaijamerkki siitä, että laulaa kansalliskielellä. Pisteiden eteen sen sijaan olisi ehkä kannattanut tehdä aika paljon parempi biisi. Tää on hei kuultu Euroviisujen historiassa ehkä 578 kertaa.

08. Valko-Venäjä: Alyona Lanskaya – Solayoh 
"Ei me jaksettu käyttää säveltämiseen tai sanoittamiseen aikaa ja vaivaa - pannaan tytseli lavalle ilman housuja niin aina sillä jonkun pinnan saa."

09. Malta: Gianluca – Tomorrow
"En mä oikeestaan laulaa osaa ja tää rallikin on ihan palikkatasoa, mut mä hymyilen ihan älyttömän leveesti niin teille tulee hyvä fiilis eiks vaan?"

10. Venäjä: Dina Garipova - What If
Tyylikästä, huolellisesti tuotettua, taidokkaasti esitettyä - ja jättää ihan kylmäksi. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

11. Saksa: Cascada – Glorious
Euphoooooooriaaaaah.... eikäku, Gloooooorious, mut siis niin tai näin, phase 3: profit? Paitsi että Euphoria oli sentään edes jollain tapaa hyvä ja kiehtova biisi - tämä on yksinomaan huonoa matontamppausmusiikkia.

12. Armenia: Dorians - Lonely Planet
Black Sabbath mainittu! Tämä ralli tuskin rock-historiaan jää mutta ehkä yltää juuri ja juuri siihen ah-niin-tavoiteltuun "en vaihtaisi kanavaa radiosta" -kategoriaan.

13. Alankomaat: Anouk – Birds
 "Linnut tipahtelevat katoilta alas..." Ehkä siksi, että ovat ikävystyneet kuoliaiksi kuunneltuaan tätä biisiä? Mutta ihan pakko mainita, että Nobody's Wife on yksi lempibiisejäni, ei vähiten sen vuoksi, että minua on vähän niin kuin kosittu sen välityksellä. Terveisiä miähelle.

14. Romania: Cezar - It's My Life
Ylen kommentaattorin sanoin: "Kreivi Dracula ja tanssiryhmä Veriset Tamp... paajat!" Ei hyvää päivää hei. Joo on kaverilla suorastaan hämmentävä ääniala, mutta ihan sama, kauhealtahan tuo kuulostaa. Doctor Alban teki tämän saman biisin ehkä miljoona kertaa paremmin silloin joskus muinoin ysäriluvulla (eikä muuten järin hyvin tehnyt sekään).
 
15. Iso-Britannia: Bonnie Tyler – Believe In Me
"Lähetetään sinne Bonnie Tyler, ihan sama mitä tai miten se laulaa, kaikkihan siitä diggaa. Koska se on niinku Bonnie Tyler."

16. Ruotsi: Robin Stjernberg – You
Ruotsin Antti Tuisku. Kuulenkos tässä häivähdyksen samanlaista itämaista häivähdystä kuin viimevuotisessa Ruotsin viisussa? Niinno, voittavaa joukkuetta ei vaihdeta vai miten se meni. Eihän tämäkään huono ole. Jos siis tällasesta sattuu tykkäämään.

17. Unkari: ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker Remix)
Kaveri ei olisi halunnut edes osallistua, koska ei uskonut taitojensa riittävän. Kaveri oli ehkä oikeassa.

18. Tanska: Emmelie de Forest – Only Teardrops
Ennakkosuosikki kuulemma. Ja syystä. Tinapillin kanssa on vaikea mennä vikaan! Ja onhan tässä muutkin viisupalikat paikoillaan: tarttuva melodia, sympaattinen paljasjalkainen laulajatar - ja tietenkin myös modulaatio. Ja vastahan se Saksan flikkakin samanlaisella äänenmuodostuksella voitti vastaavat karkelot.

19. Islanti: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég Á Líf
Hih, siis VOIKO ihminen enää islantilaisemmalta näyttää?!? Ihan kuin joku sketsihahmo, "moi mä oon Islannista, mä oon viikinki." Ei vaan, osaahan tuo poika laulaakin, ja ihan kiva että laulaa omalla kielellään. Mutta unohdettu kymmenessä sekunnissa -kategoriaan menee sukkana.

20. Azerbaidžan: Farid Mammadov - Hold Me
Azerien Enrique Inglesias - ihan ylikaunis nuorimies! Jos minulla olisi pinkki puhelin, se saattaisi ennakoivalla tekstinsyötöllä tarjota tätä äänestysnumeroa. Eikähän tämä ihan sutta ja sekundaa ole, Hämähäkkimies lasilaatikossa ja kaikkee.

21. Kreikka: Koza Mostra and Agathon Iakovidis - Alcohol Is Free
"Hei viime vuonna Venäjän mummot oli jymymenestys. Kokeillaan vähän samaa reseptiä - otetaan pappa! Ja sit varmuuden vuoksi pari adonista niin pikkutyttöjen pinkit puhelimet laulaa. Jep, phase 3: profit!" Kiva, Kreikka tarjoo kierroksen - kukahan senkin lopulta maksaa?

22. Ukraina: Zlata Ognevich – Gravity
Siis ne on Amerikasta saakka tuoneet tuon 234-senttisen tyypin käymään lavalla kääntymässä noin viiden sekunnin ajan? Ja se onkin sitten tämän biisin kiinnostavin kohta. Vessatauon paikka.

23. Italia: Marco Mengoni - L'essenziale
Tämä on kuin sellainen kalastuksessa käytettävä jigi: tasapaksu, tahmea ja lötkö, ei koukkuja. Herättäkää sitten kun tulee taas jotain musaa.

24. Norja: Margaret Berger – I Feed You My Love
Ennakkosuosikki tämäkin. Ihan laadukasta matontamppausmusiikkia, ei siinä mitään, mutta tytselin jääpuikko-kolttu ei kolahda.

25. Georgia: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall
Voi väkinäisen teatraalisuuden huipentuma. No mutta jos se on ruotsalaisen säveltämä niin täytyyhän sen olla hyvä, ei kai sitä tartte edes kuunnella. Ja vaikka tämän kuuleekin, jää sellainen fiilis kuin ei olisi mitään kuullutkaan.

26. Irlanti: Ryan Dolan - Only Love Survives
Silmäkarkkia mieskauneuden ystäville, kiva. Isoja rumpuja, melodiassa vähän enemmän kuin kolme nuottia, jotka laulaja onnistuu laulamaan ihan vireisesti. Keikkuu siinä kintaalla, jäisikö radiokanava päälle. Kelpo päätös viisu-show'lle joka tapauksessa.

Näin tänä vuonna siis. Minulla oli oikein mukava viisuilta, ja olihan siellä joukossa sellaisiakin tuotoksia, joita olisin voinut kuunnella ihan vapaaehtoisestikin. Suurimpia suosikkejani ovat ehkä Ranska ja Tanska, mutta katsotaan nyt, kenen numeroa ne Euroopan puhelinlangat lopulta laulaa...

4 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Mäkin nauhotin mikillä suoraan telkkarista viisuja joskus keskiajalla. :D

Hyvä rapsa sulla. :D

Careliana kirjoitti...

Kiitos Nollis! Ihan uskomatonta, että joku toinenkin on istunut mankka kiinni telkkarissa!!!

Roz kirjoitti...

Minä nauhotin joskus nuoruudessa telkkarista suoraan Duran Duranin -yhtyeen jonkun haastattelun ja esityksen, olin ihan armoton duran-fani. Euroviisuista en koskaan ole ymmärtänyt mitään.

Careliana kirjoitti...

Minäkin fanitin Duran Durania! Sitä ei kuitenkaan telkkarista tarvinnut nauhoittaa, koska sain lahjaksi sen kasetin ihan alkuperäisenä. Se oli sellainen punainen se kasetti, muistan sen vieläkin ihan selvästi.