sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Viisu-jee-jee

Yhden hengen euroviisuraatini kokoontuu tänäkin vuonna. Prosessikehityksen nimissä olen tällä kertaa kuunnellut kilpailubiisejä YouTubesta pitkin viikkoa, joten voinpa sanoa sanasen myös muista kuin finalisteista.

Suomen biisi, joka siis tällä(kin) kertaa jäi finaalin ulkopuolelle, ei itse asiassa minusta ollut yhtään sen huonompi kuin muutkaan. Oli melodinen säkeistö ja tarttuva kertsi, ja eikös ysäridisco ole taas in? Vähän mietin, jäikö se ratkaiseva viimeinen silaus puuttumaan lavaesiintymisestä -  kaikki kunnia Sandhjalle oivana lauluntekijänä ja ihan kelvollisena laulajana, mutta olisiko esimerkiksi Anna Abreu vienyt tämän biisin finaaliin?

Viisujen hirveimmän hoilotuksen tittelin vie ylivoimaisesti ex-jugotasavalta Makedonia, ja hyvänä kakkosena tällä listalla tulee San Marinon seniorikuiskaaja. Kumpaakaan näistä ei finaalissa nähdä, sen verran sentään Euroopassa on vielä hyvää makua olemassa. Sen sijaan Islannin ja Norjan kappaleet olisin kernaasti kuullut finaalissakin,, ja myös Valko-Venäjän susipoika olisi puolestani voinut oikein hyvin päästä jatkoon - jos ei muuten niin siitä hyvästä, että ehkä se olisi saanut mums-mums-Månsin viuhahtamaan uudemman kerran...

Mutta nyt sitten asiaan. (Kirjoittelen kommenttejani taas livenä, mutta julkaisen tekstin vasta kun laulut on laulettu, ennen tulosten selviämistä kuitenkin.)

1. Belgia, Laura Tesoro What's The Pressure

Pakollinen tekopirteyspläjäys heti kärkeen. Bling bling ja pimpelipompeli. Seuraava.

2. Tšekki, Gabriela Gunčíková I Stand

Ja sitten obligatoriseen voimaballadi-osastoon. Tässä on kyllä jotain, mistä pidän. Esiintyjän mekko se ei kylläkään ole, mutta musiikkikilpailuhan tämä onkin. Eikäku... no joo, mutta kuten sanottua, ei tämä minun korviini pahemmin koske.

3. Alankomaat, Douwe Bob Slow Down

Country on Hollanissa selvästi iso juttu. Ihan vastaavalla renkutuksellahan he osallistuivat viimekin vuonna, ja sijoittuivatkin häkellyttävän korkealle. Biisin kohokohta on 10 sekunnin hiljaisuus kesken kaiken. Se kertookin tarpeeksi.

4. Azerbaidžan, Samra Miracle

Laulajatar oli kuulemma repinyt pelihousunsa jo harjoituksissa. Se lienee mielenkiintoisin asia tähän esitykseen liittyen. Ylävireisesti ja falskisti laulaa tämän tusinarallinsa hän.

5. Unkari,Freddie Pioneer

Ja tässä illan ensimmäinen mieskarkki-osaston edustaja. Raspia, kyllä kiitos, sehän passaa meikämammalle. Myös biisin kertsi iskee minuun kyllä; sääli, että säkeistöpuoli on vähän mitäänsanomaton.

6. Italia, Francesca Michielin No Degree Of Separation

Joo italia on kaunis kieli, mutta kun tämä biisi on armottoman tylsä, eikä artistin jännityksestä värisevä ääni ja hienoinen epävireisyys varsinaisesti auta asiaa.

7. Israel, Hovi Star Made of Stars

Tässä on paljon samaa kuin Conchita Wurstin voitokkaassa Feeniks-linnussa. Voimaballadi tasa-arvon puolesta. Toimii kyllä. (Minä muuten kirjoitin tähän ensin, että Israelin Jesse Kaikuranta, mutta sitten Ylen juontaja alkoi höpöttää samasta asiasta ja pilasi koko jutun, hrmph.)

8. Bulgaria, Poli Genova If Love Was A Crime

Yksi suosikeistani. Älkää kysykö miksi, miten tämä nyt sitten muka eroaa muista matontamppausteoksista - en tiedä, mutta jostain syystä vain juuri tämä miellyttää juuri minun korvaani. Noita heijastimia en kylläkään tajua.

9. Ruotsi, Frans If I Were Sorry

Ihan persoonallinen kaveri, ihan persoonallinen ääni, ihan persoonaton biisi. Ruotsin TV välttynee viisujärjestelyiltä ensi vuonna.

10. Saksa, Jamie-Lee Ghost

Haukotus. Kuinka monetta kertaa Saksa lähettää tämän saman biisin viisuihin? Vai onko ihan kaikilla saksalaisilla naislaulajilla tätä nykyä samanlainen äänenmuodostus? Niinno, kerranhan sillä on voitettu, ja voittavaa kokoonpanoa ei muuteta, kuten sanonta kuuluu.

11. Ranska, Amir J'ai cherché

Ranskahan pisti pitkästä aikaa ihan kuunneltavan kipaleen kehiin! Ja, okei, onhan tämä laulaja nyt ihan katseltavakin, mutta jonkinlaista lava-show'ta tämä kyllä vähän huutais. Videolla esitettiin kivasti erilaisten urheilu- ja tanssilajien edustajia - missä he ovat nyt?!?

12. Puola, Michał Szpak Color Of Your Life

Ei ole Conchita Wurst unohtunut katolisessa Puolassakaan... Vähän menee kyllä kornin puolelle, mutta ossaahan se poika laulaa, ei siinä mittää. Ja se obligatorinen euroviisu-modulaatio, rasti bingokuponkiin.

13. Australia, Dami Im Sound Of Silence

On tämä kyllä hyvä. Hyvä laulu, hyvä laulaja, sopiva show. Melkeinhän tässä menee kylmät väreet.

14. Kypros, Minus One Alter Ego

Sinänsä virkistävä poikkeus kiiltokuvapoikien ja säihkysääriböönien purkkapoppi- ja voimaballadilinjasta. Propsit siitä. Harmi, ettei ole tämän parempi biisi.

 15. Serbia, Sanja Vučić ZAA Goodbye (Shelter)

Ja takaisin voimaballadilinjalle. Yrittää olla kovasti vahva biisi kovasti vakavasta aiheesta. Ei oikein onnistu.

16. Liettua, Donny Montell I've Been Waiting for This Night


Mieskarkki rallattaa purkkapoppia. Kuinka omaperäistä.

17. Kroatia, Nina Kraljić Lighthouse

Pukutempusta rasti Euroviisu-bingoon. Biisistä ei minkäänlaista muistijälkeä.

18. Venäjä, Sergey Lazarev You Are The Only One

Tyypillinen Venäjän viisu: resursseja ei selvästikään ole säästelty, mutta vähän voi taas miettiä, onko ne ihan oikein suunnattu. Visuaalisesti huippuhieno show, ei siinä mitään, eikä laulukaan nyt ihan täyttä höttöä ole - jos kohta ei timanttiakaan.

19. Espanja, Barei Say Yay!

Hurraa ja la la laa ja sitten sitä samaa, sano jee jee jee.  Laulaja on kyllä vahva ja cool. Kappale ei ole kumpaakaan edellä mainituista.

20. Latvia, Justs Heartbeat

Kappas, mieskarkki rallattaa purkkapoppia. Raspilla sentään, propsit siitä.

21. Ukraina, Jamala 1944

Tämä on nyt sitten niin maan perusteellisen vahva laulu niin maan perusteellisen vakavasta asiasta. Ettei vain menisi vähän yli.

22. Malta, Ira Losco Walk On Water

Ylen juontaja sanoi "masuasukki" ja jo se olisi riittänyt viemään maun tästä biisistä. Onneksi tässä ei sitä kyllä ollut muutenkaan.

23. Georgia, Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz Midnight Gold

No tämä ei ole purkkapoppiosastoa, ei, mutta on sitten ihan karmaisevaa psykedeelistä sekamelskaa. Epileptikot älkööt vaivautuko.

24. Itävalta, ZOË Loin d'ici

Hei minäkin tykkäsin persikan väristä ja kasari-iskelmästä. Silloin 1980-luvulla. Nyt eletään vuotta 2016. En vain ta-ju-a, millä meriiteillä tämä tunkkainen tuulahdus viisuhistoriasta on päässyt finaaliin!

25. Iso-Britannia, Joe and Jake You're Not Alone

Hei KAKSI karkkipoikaa rallattaa purkkapoppia. Oijjee.

26. Armenia, Iveta Mukuchyan LoveWave

Armeenit ovat unohtaneet vain kaksi asiaa: melodian ja housut. Ba-ba-da-bu-vo-o-ou.

Tämä supersyvällinen fraasi päättikin sangen osuvasti tämän vuoden viisut. Yleisesti ottaen sanoisin, että tasohan oli suorastaan yllättävän ookoo, pahimmilta rimanalituksilta vältyttiin. Tosin myös suorastaan häkellyttävän homogeenistä (hih, sana joka sopisi aiheeseen kirjaimellisestikin ymmärrettynä) oli osallistujamassa tänä vuonna. Omia suosikkejani olivat Tshekki, Australia ja Ranska. Mutta nyt ei muuta kuin julkaistaan kirjoitus ja katsotaan, miten käy.

Ei kommentteja: