perjantai 15. tammikuuta 2010

Oleiluun

Tämänkertaisessa jaksossamme on aiheena oleskelutila eli olohuone. Ainakin meillä olohuone on hyvin tärkeä paikka - sanotaanko, että jos keittiön nimesin kotimme sydämeksi niin olkkari on sitten vähintäänkin keuhkot.

Minulle olohuone on se paikka, jossa istutaan tai mieluummin löhötään, rentoudutaan ja vietetään leppoisasti aikaa perheen tai vieraiden kanssa. Tätä tarkoitusta vartenhan olohuoneeseen tarvitaan siis ehdottomasti mukavia sohvia sekä viihde-elektroniikkaa. Lehtien ja messujen esittelykohteissa näkee usein olohuoneita, joista televisio on varta vasten jätetty/viety pois, "ettei se veisi huomiota ihmisseuralta" tai jotain muuta yhtä ylevää, mutta meillä kyllä ollaan ihan rehellisesti sanottuna niin onnettomia juntteja, ettei pelkästään toistemme naamojen tuijottelu kovinkaan pitkää aikaa jaksa viehättää, vaan jotain muutakin viihdykettä tarvitaan!

Meillä ollaan (tai sanotaan nyt ihan suoraan että minä olen; näissä asioissa olen kieltämättä melkoisen tiukkapipoinen despootti) aika tarkkoja siitä, että ateriat nautitaan ruokapöydän ääressä, olohuoneessa ei syödä. Kuitenkin olohuoneen kalustukseen kuuluu aika ehdottomana lisänä jonkinlainen pöytä, jolle voi laskea sen saunaoluensa sekä sipsikulhon ja dipit sitten, kun lapsi on käynyt nukkumaan eikä ole enää imemässä itseensä huonoja vaikutteita siitä miten vanhemmat itse uhmaavat omia kieltojaan. Ja tietenkin kaukosäätimet ja peliohjaimet. Sekä ne lehdet ja lämiskät, joita on sattunut olkkarin puolella silmäilemään, paperinkeräysastiaan jonottavia mainoslehdyköitä unohtamatta. Ynnä sekalaisen seurakunnan leluja, arkistoimista odottavia lapsen piirustuksia, likaisia sukkia... Joo kyllä minä silti hämärästi muistelen, että jossain siellä pohjimmaisena pöytäkin on...

Olohuonehan on, mahdollisesti ruokailutilan ohella, kodista se paikka, johon perusteellisimmin pysähdytään vain olemaan ja jossa näin ollen myös katse ehtii parhaiten vaellella, sekä yleensä myös se paikka, jossa vieraita viihdytetään. Siksi on tietenkin tärkeää, että olohuoneessa olisi kokonaisuutena, yleisesti ottaen, ainakin jonkun mielestä kivan näköistäkin.

Omaan olohuoneeseeni olen voittopuolisesti ihan tyytyväinen. Aika hallitsevana sisustuselementtinä meillä on se iso akvaario, johon vieraiden huomio yleensä aina lähes ensimmäiseksi kiinnittyy, mutta kyllä me itsekin vielä, kaikkien näiden vuosienkin jälkeen, tykkäämme seurailla eväkkäiden ystäviemme touhuja.

Sohvat ovat suhteellisen uudet, Koti-Ideasta peräisin. Ne olivat ihan järkyttävän edulliset, mikä sai minut hieman skeptiseksi laadun suhteen, mutta ainakin toistaiseksi ne ovat osoittautuneet tosi hyviksi! Minun käsittääkseni erinomainen istumismukavuus perustuu ennen kaikkea siihen, että istuinosan tyynyt ovat suht. kovat mutta selkänojatyynyt pehmeät. (Kroonisesti vinossa olevat taulut ovat anopin maalaamia.)


Tämä toinen puoli olohuoneestamme miellyttää minua hieman vähemmän kuin tuo istumaosasto. Jos nimittäin palaatte vielä äskeiseen kuvaukseeni siitä, mitä ominaisuuksia olohuoneeltani toivon, huomannette, että kirjahylly ei ollut listalla. Minä tykkäisin, että olohuoneessa saisi olla reilusti ilmaa, tilan tuntua, jota kirjahyllyt - varsinkin meidän Pikantti-settimme kaltaiset suht. massiiviset viritelmät - armotta syövät. Sitä paitsi minä olen kai jotenkin outo, mutta en itse asiassa edes yhtään pidä kirjoista, saati sitten DVD-levyistä! Minusta niiden omistamiseen ei ole mitään tarvetta, sillä kun ne on kerran luettu/katsottu niin sittenhän ne on luettu/nähty, ja tätä tarkoitusta vartenhan meillä on kirjastot ja videovuokraamot! Valitettavasti vain miäheni on tästä asiasta täysin päinvastaista mieltä, hän suorastaan kerää kirjoja (lähinnä sarjakuvia) ja hamstraa varsinkin lapselle mutta myös meille aikuisille myös leffoja tasaisen tappavaan tahtiin. Toistaiseksi olen joutunut tilanpuutteen vuoksi huolimaan olohuoneeni yhdelle seinustalle tämän kuvassa näkyvän kirjahyllystön ja toiselle seinustalle lisäksi CD-/DVD-hyllyn, mutta uuteen kotiin on suunnitteilla kertakaikkiaan nerokas ratkaisu, jonka myötä minä saan hyllyttömän olohuoneeni ja miäs koko kirjakokoelmansa esille... mutta siitä kertoilen varmaan lisää myöhemmin.

En myöskään ole mitenkään erityisen ylpeä tuosta baarikaappi-järjestelystämme - olemme kuitenkin aika reippaasti jo ohittaneet sen iän, jossa oli cool pitää sitä päheenvihreetä Pisang Ambon -pulloa kirjahyllyn päällä merkkinä siitä, miten vauhdikas ja trendikäs bilehile sitä onkaan... Eikä tuo vauvaturvallisuus-valikoimaan kuuluva ovilukko myöskään varsinaisesti hivele esteettistä silmää mutta on kuitenkin välttämättömyys - en halua edes ajatella, mitä voisi seurata siitä, jos poitsu keksisi leikkiensä tuoksinassa tai raivopuuskassa hajottaa ensin nuo kaapin lasiovet ja sen jälkeen kylvää pullot tahmeine sisältöineen pitkin lattioita! Haaveissani siintelee sellainen ihan oikea baarikaappi, jossa putelit olisivat hyvässä järjestyksessä mutta kuitenkin siististi piilossa ovien ja lukon takana (tämä muodostunee ihan ehdottomaksi kriteeriksi viimeistään siinä vaiheessa, kun poika tulee teini-ikään!). Toistaiseksi en ole onnistunut tähän pulmaan ratkaisua löytämään - saapi vinkata, jos jollakulla ideoita on!

Nykyiset oleskelutilamme ovat siis aika pitkälti rajallisen neliömäärän sanelemia, mutta uudessa kodissapa neliöitä riittää sitten sen verran enemmän, että saamme erillisen olohuoneen, johon tulevat pelkät sohvat, akvaario ja viihdekeskus, ja erillisen kirjasto-pelihuoneen. Siellä sitä sitten kelpaa oleskella!

3 kommenttia:

maikku kirjoitti...

Ensilukemalta olisi järjestelystä etukäteen tietämättömänä voinut luulla, että miehelle on järjestetty kirjoilleen ja levyilleen joku hylly autotallin nurkasta :D Idea on kyllä hyvä ja olen siitä kateellinen. Just tänään itse pohdin, että tarvittais kyllä toinen työhuone, mutta nyt tuli tarve kolmannellekin. Yks käsityöhuone, yks työtyöhuone ja yks viihdekeskustyöhuone.

Careliana kirjoitti...

Tosta se kato meilläkin lähti: haluttiin erillinen työhuone. Ja sitten tuli mieleen se kirjastohuone. Ja pelihuone. Ja takkahuone. Ja vierashuone. Ja kaikkee.

Mutta muuteksiin, autotalliapa meille ei tulekaan! Uudessa kodissa on autoa varten reilunkokoinen katos ja sitten on lisäksi lämmin ulkovarasto, joka onkin meidän mielestämme paljon parempi vaihtoehto. Ei sitä autoa kuitenkaan tulisi tallissa pidettyä ensinnäkään siksi, että toiset väittävät sen siitä ruostuvan, ja toisekseen siksi, että eräät nimeltämainitsemattomat pysäköinti-ihmeet saattaisivat yllättävän tiuhaan muuttaa auton aerodynaamista muotoilua esim. sivupeilien osalta oviaukkoon tähtäillessään... Plus että varmaan n. kuukauden jälkeen se autotalli olisi joka tapauksessa niin tupaten täynnä kaikkea muuta mahdollista ryönää & rompetta, ettei sinne auto mahtuisikaan.

Juliet kirjoitti...

No mä jo ajattelin, että jopas täällä on nopeita oltu, kun uuden asunnon remontistakin on jo kuvia! Musta kun tuntui, että juurihan te vasta suunnittelitte muuttoa. Mun mielestä aika menee tosin sen verran kiihtyvällä tahdilla, että olisin varmaan joutunut uskomaan että näin nopeasti se sitten on mennyt, ellen olisi hieman vilkaissut tekstiosuutta... Huh. Ei aika sentään ihan niin nopeasti näköjään menekään ;)