maanantai 16. heinäkuuta 2012

Matkustan ympäri maailmaa...

Juliet esitti kommentissaan niin mielenkiintoisen kysymyksen, että vastaus siihen ansaitsee ihan oman postauksensa:

Entäpä sitten noin muutoin maailmassa, mitkä ovat lempipaikkojasi?

Ensinnäkin täytyy tietysti ladella se pakollinen disclaimer, että matkakohteen miellyttävyys ja matkan onnistuminen riippuu aina tosi monesta tekijästä: ennen kaikkea matkaajan omista mieltymyksistä, toiveista, kiinnostuksen kohteista, budjetista ja varsinkin odotuksista, ja siihen sitten vielä päälle ne itsestä riippumattomat tekijät, kuten sää, terveydentila, matkaseura, logistiikka (liikenneyhtiöiden palvelun taso, lakot, myöhästelyt) yms. jne.

Ennen kuin rupean listaamaan suosikkipaikkojani ja parhaita matkailumuistojani, taustoitan vielä hieman omia mieltymyksiäni. Meillähän normaali arkielämä on sellaista, että se vaatii aika aktiivista pyörittämistä (tai me olemme luonteeltamme sellaisia, että koemme tarpeelliseksi pyörittää sitä aktiivisesti), joten lomalta haluan ennen kaikkea, aina ja ehdottomasti, helppoutta. Toisin sanoen haluan matkoille, joilla on tarvittavat järjestelyt hoidettu mahdollisimman pitkälle etukäteen (mieluiten vielä niin, ettei minun itseni ole tarvinnut niitä hoitaa), ja kohteisiin, joissa on siisti (hygieninen) ympäristö ja palvelut helposti saatavilla. Reppureissaaminen ei ole yhtään minun juttuni, vaikka sillä lailla toki pääsisikin varmasti kokemaan paljon aidompaa elämää ja näkemään paljon kiehtovia, harvinaisempia paikkoja kuin valmismatkoilla.

Tuo mainitsemani aitous nouseekin isoon rooliin, kun näin jälkikäteen mietin, mistä kohteista ja mistä lomista olen eniten pitänyt. Huomaan, että suosikkilistani kärkipäässä on ennen kaikkea sellaisia paikkoja, joita ei ole turisteja varten rakennettu; lähinnä kaupunkikohteita, joissa paikalliset elävät omaa elämäänsä ja me turistit omaa lomaamme siinä sivussa. Matkailukokemuksen karttuessa olen enenevässä määrin todennut, että perinteiset turistikohteet muistuttavat loppujen lopuksi hyvin paljon toisiaan, sijaitsivat sitten missä päin maailmaa tahansa. (Tämä pätee erityisesti all inclusive -keskuksiin, joiden hyvistä ja huonoista puolista olen kirjoittanut pidemmälti Turkin-matkakertomuksessa.)

Mutta nyt vihdoin asiaan! Tässäpä tulisi jonkinlaista listantynkää paikoista, joissa olen viihtynyt erityisen hyvin, joita voisin suositella muille samanmielisille matkaajille ja joihin voisin kernaasti mennä itsekin vielä uudestaan. Paremmuusjärjestykseen erilaisia kohteita on mahdotonta järjestää, mutta tämä on kuitenkin Top 5:

Dubai


Ainutlaatuinen paikka, jossa voi yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, taivastella toisaalta käsittämätöntä luksusta ja toisaalta ikiajaikaista hiekka-aavikkoa kameleineen (tosin, kuten kuvastakin näkyy, iso osa beduiineista on jo kallistunut peltikamelin kannalle), tehdä huippuedullisia ostoksia basaareissa eli soukissa tai sijoittaa tähtitieteellisiä summia luksusmerkkituotteisiin... Meidän Dubain-matkastamme on kulunut jo kymmenen vuotta (olimme siellä siis häämatkallamme), ja kuulemani mukaan paikka on sen jälkeen kehittynyt vielä monin verroin kiehtovammaksi, toinen toistaan ihmeellisempiä ja mahtipontisempia maamerkkejä ja nähtävyyksiä on rakennettu kuin sieniä sateella, ja kaupunki sopii kuulemma nykyisellään oikein hyvin myös lapsiperhekohteeksi. Erittäin siisti ja turvallisen tuntuinen paikka - paikallisilla ei todellaKAAN ole tarvetta kiinnostua turistin matkakassasta, ja vierastyöläistenkin varasteluhaluja hillinnee sangen tehokkaasti erittäin ankara lainsäädäntö. Rymylomaan ei arabimaa tokikaan ole kovin otollinen kohde, koska alkoholia ei ole ylen määrin tai erityisen edullisesti saatavilla, ja myöskään museoita yms. kulttuurinähtävyyksiä ei suhteellisen nuoressa valtiossa juurikaan ole, mutta useimpiin muihin matkailijan kaihoihin uskoisin Dubain tarjoavan hyvinkin varteenotettavia vastauksia!

Florida


Miami Beach loistoristeilijöineen ja art deco -rakennuksineen, Everglades, kuvankaunis Florida Keys -saaristo (jota en kylläkään itse ole päässyt näkemään - vielä...), Orlandossa avaruuskeskus ja Disneyworld... Floridassa on valtavasti kiehtovaa nähtävää ja koettavaa. Lisäksi Yhdysvallat noin niin kuin ylipäätään on shoppailun ystävälle vallan hedelmällinen kohdemaa, ja itse satun olemaan myös amerikkalaisen ruoan suuri ystävä. Miinuspuolina mainittakoon, että aikaa ja rahaa kannattaa matkaan varata reilunpuoleisesti, sillä suuressa maassa etäisyydet ovat pitkiä (vaikka kohteet näyttäisivätkin kartalla olevan suht. lähekkäin), ja vaikka useimpien tuotteiden ja palvelujen hinnat ovatkin suomalaisesta näkökulmasta melko edullisia, kaikkeen mahdolliseen matkalla tarvittavaan (ruokaan, pääsylippuihin, mahdollisen vuokra-auton polttoaineeseen yms.) uppoaa auttamatta sievoisia summia.

Kalifornia


Valitettavasti ainoa kokemukseni Kaliforniasta on toistaiseksi San Diego, mutta siihenhän ihastuinkin ihan sydänjuuriani myöten. Uskon, että myös Los Angeles ja San Francisco olisivat vaikuttavia paikkoja - ne ovat ehdottomasti top vitosessa niistä paikoista, joihin vielä joskus tahtoisin. Kaliforniaan pätevät tietenkin kaikki yllä mainitut Ameriikan yleiset pluspuolet (jos kohta tietysti ne miinuksetkin), ja bonuksena voisi mainita lyhyehkön matkan Las Vegasiin, joka sekin on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Thaimaa


Minulle ylivoimaisesti mieluisin rantalomakohde (minähän en varsinaisesti rantalomien ylin ystävä ole). Ihana ilmasto, hyvä ruoka, edullinen hintataso ja huikean kaunis meriluonto ovat todella vahvoja valtteja - mutta iso MUTTA on jatkuvasti paisuva turistivirta, joka uhkaa runnoa ainutlaatuisen seudun arvokkaimmat ominaispiirteet geneerisen turistirysä-bulkin alle. Viimeisimmällä matkallamme minua alkoi jo tosissaan tuskastuttaa, kun en ollut saada niistä uskomattoman upeista rannoista ja karstikallioista yhtään kunnollista valokuvaa ilman pitkää riviä moottoriveneitä ja vellovia laumoja "valkoisia valaita" speedoissaan. Joo kuulkaas, kyllä saisivat kaikki muut turistit mennä pois kunhan meitsi pääsee mestoille... Toivottavasti ymmärrätte, etten suinkaan tarkoita tätä, mutta kyllä toivoisin, että Thaimaassakin herättäisiin suojelemaan ihanaa ympäristöä ja hieman rajoittamaan turismin kasvua. Sanotaanko, että ymmärrän Leonardo diCaprion tähdittämää the Beach -elokuvaa nyt huomattavan hyvin! (Olen muuten Sen Saaren, siis sen leffan kuvauspaikan, nähnytkin - vähän matkan päästä moottoriveneruuhkan takaa...)

Barcelona


Suosikkikaupunkini Euroopassa. Dubain tapaan paikka, jossa voi viettää sekä ranta- että kaupunkielämää. Paljon nähtävää ja koettavaa: taiteen ystäville esimerkiksi Van Gogh -museo ja Gaudin mosaiikit, jalkapallofaneille Camp Nou, arkkitehtuurista / kirkkohistoriasta / muuten vain hurjista rakennelmista kiinnostuneille La Sagrada Familia... Unohtamatta mainioita ostosmahdollisuuksia, laajaa ravintolatarjontaa, vilkasta yöelämää ja ihan vain yleistä tunnelmaa, jota luovat esimerkiksi Ramblas-kadun kuuluisat elävät patsaat.

Trip Advisor Travel Mapin mukaan olen nyt käynyt yhteensä 46 kaupungissa 23 maassa. Ja kuten olen aikaisemminkin todennut, jokaisesta lomasta olen kyllä omalla tavallaan nauttinut, joka kohteessa on puolensa ja puolensa. Mutta näihin viiteen suosikkipaikkaan siis päädyin, joltisenkin pähkäilyn jälkeen - kiitos vielä Julietille kivasta aiheesta!

3 kommenttia:

Juliet kirjoitti...

Ooh - kiitos itsellesi!!! Tämä oli paljon enemmän kuin saatoin toivoa. Avartavaa, valaisevaa. Kiitos! Juuri tällaista tietoa kaipasin, mutten tiennyt odottaakaan että siitä voisi oman postauksen saada! :)

Esitän nyt hienovaraisesti pikkuruisen lisäkysymyksen: saatko mitenkään helposti/haluatko julkaista tuota listaa paikoista, joissa olet käynyt? Se avartaisi näitä viittä paikkaa vielä entistäkin enemmän - ehkä. Mutta tämä on vain pieni kymysys, ei vaatimus tosiaankaan!

Ainoa paikka, jossa noista viidestä olen itse käynyt, on Barcelona. Kyllä se mukiinmenevä oli, ei ehkä lähtemätöntä vaikutusta tehnyt, mutta juuri tuo "merenranta keskellä kaupunkia" viehätti minua meren ystävää suuresti. Parasta oli istua rannalla ja katsella merta - ja kerätä simpukoita. Ja minä olen niin kaukana rantalomaihmisestä kuin voin kuvitella, mutta niin vain tuolla tavalla kaupunkilomaan yhdistettynä sekin maistui erityisen hyvältä. Gaudin arkkitehtuurista pidin myös kovasti, ja sen ihasteluun käytimmekin mukavasti aikaa.

Mutta kyllähän Rooma nyt kuitenkin sydämeni vei kertaheitolla, osui ja upposi, siitä ei päästä mihinkään... (tosin nyt joitain matkakohteita rikkaampana voisi kokeilla Roomaakin uudelleen ja katsoa, vieläkö tuntuu siltä)

Careliana kirjoitti...

Tekniikan ihmemaasta päivää. Olen nyt koko aamupäivän yrittänyt saada siitä helevatan TripAdvisor Travel Mapista ulos listaa niistä paikoista, joissa olen käynyt, mutta tuloksetta. Aikaisemmin muistan sellaisen listan kyllä siinä sovelluksessa nähneeni, mutta ehkä se on poistettu?

Kokeilin myös liittää sitä itse karttaa blogiin, mutta lopputulos oli niin epäselvä ja epäinformatiivinen, että poistin sen saman tien (lisäksi pelkään, että siitä jotain kautta saisi oikean nimeni esille).

Mutta jos suinkin onnistun, laitan listan näkyville.

Juliet kirjoitti...

Ilmeisesti menestys ei ole ollut huimaa tekniikan ihmemaailmassa..? ;) No, mutta toivotaan...