sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Viisut soikoon!

Anna sen soida. Ja mun kommentoida. Tänäkin vuonna. Oo, oo...


1. Ukraina: MELOVIN - Under The Ladder

Paikallinen Dracula ja nykyviisun arkku... eikäku, arkkityyppi. Mieleenpainuvinta tässä esityksessä ovat laulajan jäänväriset silmät (myöhemmin haastattelussa käy ilmi, että hänellä on piilolinssit).


2. Espanja: Amaia y Alfred - Tu Canción

Ihana rakkaustarina! Siis tämän laulajaduon oikea tarina. Tämä biisi on puuduttavan, unettavan, sietämättömän tylsä rakkaustarina. Espanja lähettää laulavalle Euroopalle selkeän viestin: "Me ollaan ihan peeaa, kuten huomaatte siitä, että meillä ei ole ollut varaa panostaa puolikasta puupenniä sen paremmin sävellykseen kuin lavaviihteeseenkään eli meillä ei todellaKAAN ole varaa järjestää tätä skabaa ensi vuonna. Älkää vaan missään nimessä meitä äänestäkö!" No ei pelkoa.


3. Slovenia: Lea Sirk - Hvala, ne!

Ihan pätevästihän tämä paikallinen Frozen-Elsa räppää, laulaa ja tanssii, mutta jos esityksen kohokohta on se, kun esitys keskeytyy kesken kaiken, niin mitä se sitten kertoo siitä esityksestä... 


4. Liettua: Ieva Zasimauskaite - When We're Old

Laulajattarella on selkeitä vireongelmia, mutta ei sen niin väliä, koska melodia on joka tapauksessa täydellisen mitäänsanomaton. Ja liikuttavaksi lopuksi hän saa kuitenkin pussata omaa aviomiestään!


5. Itävalta: Cesár Sampson - Nobody but You

Perus-poppihyppelykappale. Ei välttämättä ihan huono, mutta miksi päällimmäinen ajatukseni on koko ajan, että pitäisikö tuon T-paidan olla yhtä kokoa pienempi?


6. Viro: Elina Nechayeva - La Forza

Jos myöntää, ettei tykkää tästä, leimautuu juntiksi. Mutta jospas muotoilisin asian niin, että arvostan kyllä artistin laulutaitoa, mutta en vain jaksa kuunnella tällaista musiikkia. Ja tämä taikamekko-temppukin on nähty jo aikaisempina vuosina. 


7. Norja: Alexander Rybak - That's How You Write A Song

Riffi jää päähän soimaan. Sehän on merkki siitä, että kyllä tässä ainakin jossain määrin ollaan hajulla siitä, miten laulu tehdään!


8. Portugali: Cláudia Pascoal - O Jardim

Kovin on portugalilainen laulu: pelkistetty (lue: tylsä) ja tunteilla kyllästetty (lue: raskassoutuinen).9. Iso-Britannia: SuRie - Storm

Ilmeisesti ihan aito häirikkö lavalla, ooh, actionia! Propsit laulajalle hienosta itsensä kokoamisesta! Eikä hän ennen välikohtaustakaan yhtään hullummin esiintynyt, vaikkei biisissä kyllä oikein mitään kiinnostavaa tarttumapintaa ole.


10. Serbia: Sanja Ilić & Balkanika - Nova Deca

Kun alun volinasta selvitään, biisi on oikeasti ihan jees! Tosin balkanilainen perinnemusiikki on jostain syystä aina vedonnut minuun. Epäilen olevani vähemmistössä.


11. Saksa: Michael Schulte - You Let Me Walk Alone

Hei, Saksa on vihdoin lakannut lähettämästä viisuihin sitä samaa biisiä, joka niillä on ollut varmaan viitenä viime vuonna! Tässä on kyllä jotain ihan koskettavaa.
12. Albania: Eugent Bushpepa - Mall

Tsihii, jäbän nimi on pukkaus-pepa! Sillä on myös ihan kiva raspiääni. Sääli, ettei biisi oikein sytytä


13. Ranska: Madame Monsieur - Mercy

Koskettava tarina, ihan koskettava toteutuskin. Melkeinhän tässä menee kylmiä väreitä! Ehdottomasti parempaa viisuosastoa tämä!14. Tšekki: Mikolas Josef - Lie to Me

Eihän saksofonin kanssa voi mennä vikaan, eihän? No ehkä olisi voinut vähän siihen sävellykseenkin panostaa, tai siihen, että sanoista saisi selvää... Mutta hei, jäbä flossaa. Ja voltinkin heitti lääkärin ohjeita uhmaten.


15. Tanska: Rasmussen - Higher Ground

Pois tieltä kivet ja männynkävyt, viikinkit tuloo!!! Sävellys on makaaberi ja tyypit näyttävät synkän alkuvoimaisilta - kunnes alkavat laulaa piipittää kuin kirkkokuoron takarivin ujoimmat kuoripojat. Ehkä tämä on juuri sitä kontrastia, jota laulun rauhansanoman hengessä on haettukin, tiedä häntä, mutta minulta joka tapauksessa menee fiilis.


16. Australia: Jessica Mauboy - We Got Love

Tytössä on jotain hersyvän aitoa, ja vaikka biisi onkin tusinakamaa, se erottuu silti edukseen.17. Suomi: Saara Aalto - Monsters

Mitä tästä nyt sanoisi? Vähän omituinen, vähän tarttuva. Kumpaa enemmän, se lienee menestystä ajatellen ratkaiseva tekijä. Tai sitten ei, nämä ovat kuitenkin Euroviisut...


18. Bulgaria: Equinox - Bones

Balkanilainen etnovolina, jeh. Amerikkalainen r'n'b, blah. Kokonaisuus kuitenkin hennosti plussan puolella minun kirjoissani.


19. Moldova: DoReDoS - My Lucky Day

"Miten keltamekkoinen nainen näkyy kolmena?" kysyy kommentaattori. Okei, tässäkin esityksessä siis on jotain edes etäisesti mielenkiintoista. No ei kyllä ole.


20. Ruotsi: Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Lähes kaikkien muiden maiden laulut ovat enempi/vähempi ruotsalaisten tekemiä, joten ruotsalaiset ovat joutuneet oman viisunsa tekijöitä hakemaan Ameriikasta asti. Ehkä ei olisi kannattanut. Tämä ylituotettu wannabe-saturdaynightfever on sieluttomuuden multihuipentuma!


21. Unkari: AWS - Viszlát Nyár

Unkarin Apulanta. Bändi, joka omien sanojensa mukaan "haluaa tuoda hyvyyden takaisin musiikkiin" - ja tämän perusteella onnistuu vähintäänkin kelvollisesti. Tämä on biisi eikä tuote, eikä yhtään pöllömpi biisi olekaan. Jatkoon!


22. Israel: Netta - Toy

Oli Tiina Titityy sekä Sulo Selvä Pyy... (kasarilapset muistaa) Onhan tämä ainakin omalaatuinen. Ei ehkä ihan emämunaus.


23. Alankomaat: Waylon - Outlaw In 'Em

Hollanti osallistuu Euroviisuihin kantribiisillä, kuka on yllättynyt? Tällä kertaa sentään on kantri-rock-osastoa, vähän edistystä edellisvuosien kukkaislapsista. Jos tämä tulisi radiosta, en vaihtaisi kanavaa, mutta enpä kyllä puoli minuuttia biisin loppumisen jälkeen myöskään enää yhtään muistaisi kuulemaani.


24. Irlanti: Ryan O'Shaughnessy - Together

I'll forever wonder why - jää ikuisesti askarruttamaan, miksi tämäkin biisi on pitänyt tehdä. Anti matkailun ja kevyen musiikin ystäville pyöreä nolla.


25. Kypros: Eleni Foureira - Fuego

Ilmeisesti yksi kisan suurimmista ennakkosuosikeista. Onhan tässä tietysti klassisia viisumenestyksen elementtejä: isot... ukkainen naisartisti, sopivasti etnomaustetta, perus-diskobiitti, kielineutraali hokema. Ja ruotsalaiset taustajoukot. 


26. Italia: Ermal Meta e Fabrizio Moro - Non Mi Avete Fatto Niente

Maailmanrauhaa italialaisittain. Ihan särmästi toteutettu vetoomus, mutta loppujen lopuksi kuitenkin bulkki-italoiskelmää.


* * *


Että sellaiset viisut tällä kertaa. Vaihteeksi mentiin vähän enemmän musiikki edellä, hupinumeroita ei ollut tänä vuonna lainkaan. Kohta nähdään miten käy. Oma lempparini on Unkari, mutta voittajaksi veikkaan Israelia. Miäs tosin ilmoitti varmana tietona, että Kazakstan voittaa. Siitä huolimatta, että maa ei osallistu koko kisoihin, koska ilmeisestikään yleisradiokartalla se ei kuulu edes Eurooppaan. Ihan vahva teoria tuokin.

Ei kommentteja: