sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Mutsin kevättodistus

Nyt kun kaikkialla kouhkataan koululaisten todistuksista, Huono äiti -yhteisössä on ajattelevaisesti laadittu vanhemmille omansa. Joten sen sijaan, että vatvoisin oman jälkikasvuni koulumenestystä julkisesti, jaankin teille oman todistukseni!

Alkuperäiset arviointiperusteet eli hyvän arvosanan täyttymisen ehdot on esitetty jokaisen aineen jälkeen, mutta niitä on muokattu ja/tai kommentoitu tarpeen mukaan.


Careliana on selviytynyt vanhemmuuslukukaudesta 2018-2019 seuraavasti:


Käytös: 8

- Vanhempi ei ole kiroillut raikuvasti lapsen opettajan edessä.
Juuen, kun olen tosi hyvin onnistunut sitä opettajaa välttelemään. Pitkin hampain menin vanhempainvarttiin, ja siitä kyllä selvisin ihan kuivin suin jaloin.
- Vanhempi on rähjännyt kotona vain asiasta.
D-uh, tietysti vain asiasta. Enimmäkseen. Mitä nyt ehkä ihan vähäsen joskus ylireagoinut.
- Vanhempi on osoittanut hellyyttä lapsilleen, lemmikilleen ja ehkä jopa puolisolleen.
No lemmikille nyt ainakin.

Huolellisuus: 9

- Vanhempi ei ole unohtanut lastaan kouluun tai harrastuspaikkaan (ainakaan kovin montaa kertaa), ja jos onkin, niin on kierinyt syyllisyydentunnossaan jopa tarpeettoman pitkään.
Tässä onnistuttiin melkein nappiin tänä vuonna! Vain kerran viimeisellä viikolla lapsi meinasi myöhästyä koulusta, kun äiti herätti hänet tuntia liian myöhään, mutta siitäkin selvittiin yhteisen ripeyden ansiosta. Lisäbonuksena mainittakoon, että tänä vuonna äiti ei myöskään kertaakaan yrittänyt dumpata lastaan kouluun vapaapäivänä.
 - Vanhempi on muistanut lapsen lippulappuset ja pitänyt lapsen suuren osan ajasta puhtaissa ja siisteissä vaatteissa.
Pyykkikone on laulanut tauotta, mutta koska teini päättää vaatteistaan itsenäisesti, ei nyt oteta mitään kantaa tuohon "puhtaissa ja siisteissä" -kohtaan.

Äidinkieli ja kirjallisuus: 9

- Vanhempi on lukenut lapselleen ja kannustanut siihen, tai ainakin vanhempi on puhunut lapselleen ja opettanut tälle uusia sanoja (mieluiten ei kirosanoja).
No enpä ole teinille ääneen lueskellut, mutta olen kyllä jatkuvasti nalkut  vakuutellut, että lukeminen kannattaa aina. Ja kyllä me joskus ihan puhutaankin, ja ihan oikeasti olen selittänyt teinille joidenkin sanojen merkityksiä. Bonuksena mainittakoon, että korjaan sen tekstiviesteistä yhdyssanavirheet. Kyllä, ihan oikeasti. (Kyllä, se ottaa sitä päähän.)


Toinen kotimainen kieli: 10

- Vanhempi on lukenut makaroonipussin kyljestä också på svenska eller myös suomeksi, että kuinka paljon makaroonia tulee makaroonilaatikkoon.
Me puhumme välillä keskenämme ruotsia. Kyllä, ihan oikeasti. Ja osaan tehdä tosi hyvää makaronilaatikkoa!

Vieraat kielet: 10

- Vanhempi on onnistuneesti ostanut lapselleen jäätelöä ulkomailla, esim. Tallinnassa tai kertonut lapselle mitä vieraskielinen sana telkkariohjelmassa tarkoittaa (esim. ”se tarkoittaa mirriä, niinkuin kissimirri, tiedäthän”).
Ei tarvitse. Teini osaa englantia paremmin kuin isänsä ja lähes yhtä hyvin kuin äitinsä (joka osaa sitä jotakuinkin äidinkielen tasoisesti). Ja kyllä, me puhumme useinkin keskenämme englantia. Ihan oikeasti.

Biologia: 9

- Vanhempi on tutustunut lasten kanssa yhdessä jännittäviin eliöihin, kuten täihin ja kihomatoihin, taikka vältellyt lapsensa kanssa näitä.
Luojan kiitos yläkoululaisen vanhemman ei enää tarvitse automaattisesti ruveta raapimaan päätään heti, kun Wilmasta tulee yleinen ilmoitus täistä! 

Maantieto: 9

- Vanhempi muistaa seuraavien kohteiden maantieteellisen sijainnin: koti, työpaikka,  koulu, ruokakauppa.
Kun listaan vielä lisätään jäähalli ja kuntosali, niin sittenpä siinä ovatkin ihan kaikki paikat, johin tämä mutsi osaa suunnistaa.

Uskonto: 8

- Vanhempi on käyttänyt ilmaisuja ”herranjestas”, ”jumalauta”, ”peeveli”, ”voi luoja”, ”hitto” ja niin edelleen.
Tässä asiassa polvi on pojasta parantunut. Hänen kommunikaatioonsa kuuluu hyvinkin luontevana osana esim. "jumavitunlauta". Äidin suppeahko voimasanavarasto perustuu lähinnä tiettyihin kohtiin ihmisen anatomiassa.

Historia: 10

- Vanhempi on kertonut lapselle dinosaurusten ajasta eli siitä millaista oli kun vanhempi oli itse lapsi.
Voi kyllä! Kyllä ei minun nuoruudessani ollut pyöräilykypäriä vielä keksittykään, mutta silti me tietysti käytettiin niitä kuuliaisesti.

Matematiikka: 10

- Vanhempi on jakanut asioita todellakin prikulleen tasan sisarusten välillä.
Tämä on meillä aika helppoa, kun on vain kolme sisarusta ja nekin kaikki samassa paketissa: ensimmäinen, viimeinen ja ainoa!!!

Fysiikka ja kemia: 8

- Vanhempi on puhallellut lapsen kanssa saippuakuplia/ vanhempi on saanut sähköiskun kuivausrummussa pyörineistä lapsen vaatteista/ vanhempi on juonut viiniä.

Musiikki: 10

- Vanhempi on laulanut lapselleen/ kuunnellut lapsensa kanssa musiikkia/ huutanut lapselleen, että nyt hiljemmalle se!
Kyllä, kyllä ja kyllä! Äiti on myös oppinut, että paras tapa saada autossa raikaava matontamppaus"musiikki" taukoamaan, kanava vaihtumaan tai koko radio sulkeutumaan on laulaa kovaan ääneen sen mukana. 

Kuvataide: -

Ei ole meillä enää opetusohjelmassa. Onneksi.

Käsityö: 6

- Vanhempi on ommellut irronneita nappeja, tehnyt kisa- tai esiintymisasuja tai ainakin irroittanut uudesta vaatteesta hintalapun saksilla.
Äiti ei edelleenkään osaa edes nappia ommella. Sen sijaan äiti osaa olla tosi kiitollinen jääkiekon pelipaidoista, joihin pelaajan nimilappu kiinnitetään tarralla.

Liikunta: 9

- Vanhempi on nostanut lasta syliin sekä kävellyt ihan itse sohvalta keittiöön. Arvosanaa nostaa se, jos vanhempi on rampannut ympäri asuntoa kuljettamassa ja nostelemassa muiden ympäriinsä jättämiä tavaroita.
No enpä ole ihan hetkeen tuota sylissäni kanniskellut, kun se on jo viitisen senttiä minua pidempi ja painossakin tainnut jo mennä ohi. Ja muiden sotkuja en ihan periaatteestakaan siivoa. Mutta olen kyllä yrittänyt näyttää hyvää esimerkkiä aktiiviliikunnan autuaaksitekevästä voimasta, joskin kakkoseksihan minä siinäkin tuon kilpaurheilijan rinnalla jään.


Terveystieto: 9

- Vanhempi on käskenyt lastaan pesemään hampaansa ja hoitanut lasta jos tämä on ollut sairas.
Hampaiden pesusta olen kyllä jaksanut motkot muistutella. Kovin paljon ei karhunpoika ole sairastellut, mutta olen minä silloin sille kuumemittarin sänkyyn vienyt.


* * *

Hitsit, tuohan muuten muistuttaa aika lailla omia koulutodistuksiani! Paitsi fysiikassa ja kemiassa olin umpisurkea - kas kun silloin ei tarjottu vaihtoehtoa ansioitua viiniä litkimällä...

P.S. Blogger ei sitten millään meinannut ymmärtää näkemystäni muotoilusta tällä kertaa. Olen muokannut postauksen uusiksi noin godziljoona kertaa. Voi jumavitunlauta sentään!

P.P.S. Ja kuten edellinenkin osoittaa, tämän mutsin todistukseen voidaan myös ihan erikseen kirjata, että hän on nopea oppimaan esim. matemaattisia suureita ja uskonnollisia konsepteja.

4 kommenttia:

marikan polut kirjoitti...

hauska :D!

marikan polut kirjoitti...

Itsearvioni

käytös 9
en kiroile (paitsi tosi harvoin itsekseni, lähinnä pyöräillessä), en räyhää paitsi asiasta, ja olen satunnaisesti hellyyttä osoittava.

huolellisuus 8
unohtelen lakkaamatta muiden menoja, vaikka ne ovat kalenterissa. En ole unohtanut jälkikasvua mihinkään, koska ne huolehtivat itse liikkumisestaan

äikkä 9
luen, haastan väittelyyn ja keskusteluun, oikoluen tekstejä (mutta en korjaa kielivirheitä arkisessa viestittelyssä)

toinen kotimainen 6
en käytä, paitsi oman äitini kanssa. Hän vastaa nuorison toisen kotimaisen opetuksesta.

vieraat kielet 8
en ole nolannut lasta vierailla kielillä. pystymme pelaamaan Sherlockia englanniksi.

biologia 10
ei ole ollut tällä kaudella loisia.

maantiede 6
eksyn aina ja kaikkialla. Tosin löysimme pääkaupunkiseudulla kiipeilyhallille ihan kertalaakista (jäätiin vain yksi pysäkki liian aikaisin pois!)
Mikään suoritus ei riitä kompensoimaan sitä, että eksyin rintamamiestalon kellarissa.

uskonto 9
meillä käydään eriasteisia teologisia keskusteluja ihan säännöllisesti ja useimmiten ilman voimasanoja. Pakotin nuorison kuuntelemaan monologejani muutamien lahkojen huolestuttavista piirteistä.

historia 10/6
olen ihan loistava kiusaamaan nuorisoa silloin-kun-minä-olin-nuori -muisteluksilla. Mutta muuten olen ulkoistanut kaiken historiaan liittyvän Lehtorille. Kovasti miettimällä saatan muistaa jonkun yksittäisen vuosiluvun, mutta rajattomuuksiin en veny (muistan juuri ja juuri oman ja nuorison syntymävuodet, mutta en enää muiden läheisten)

matikka 6
sujauttelen salaa kaikenlaisia etuja aina sille lapsukaiselle joka suostuu viettämään aikaa kanssani.

fysiikka ja kemia 8
no olen juonut viiniä, mutta en ole kovin hyvä siinäkään.

musiikki 7
Lehtori on opettanut lapsensa käyttämään luureja aina ja kaikkialla. Saan hepuleita, kun kukaan ei koskaan kuuntele. Osaan jodlata kuulokkeiden suoltaman musiikin ylitse.

kuvataide 7
piirrän tikku-ukkoja ja kenoja sydämiä pöydälle jätettyihin viestilippusiin

käsityö - ei voida arvostella -

liikunta 8
saarnaan jatkuvasti liikunnan merkityksestä
teen erilaisia polviliikkeitä nuorison läsnäollessa, kun polvieni ratina saa niille puistatuksia aikaan. Suosikkini on mikä tahansa tanssi, jossa niiaillaan.

terveystieto 9
kyllä, olen terveysfanaatikko.

Careliana kirjoitti...

Kiva kun innostuit, Marika! Tosiaan hauska idea Huono äiti -väeltä. Varmaan tässäkin oli taka-ajatuksena muistuttaa myös siitä, että aina ja kaikessa ei äidin ja isänkään tarvitsisi olla se kympin tyttö ja hymypoika, vaan joskus seiska miikka riittää ihan hyvin. Itselläni tosin on tässä suhteessa vielä ihmisenä kasvamisen varaa...

zim kirjoitti...

Juu, tämäpä oli hauskinta mitä olen tänään lukenut :)