perjantai 18. toukokuuta 2012

Työtä työtä työtä tehdään

Jatkan vielä tämän kysymysmeemin parissa, sillä kellarin Kummitus kyseli niin mielenkiintoisia, että täytyy vastata ihan pyytämättä. Kysymykset liittyvät aiheeseen, joka on aivan erityisen lähellä sydäntäni: työhön.


1. Tykkäätkö työstäsi? Miksi?

Tykkään, ihan hirmusti. Siksi, että tämä on juuri minun juttuni, tämä on sitä minkä parhaiten osaan, ja sellaisen tekemisestähän sitä tietysti ihminen nauttii. Työ on jo itsessään palkitsevaa ja tarjoaa jatkuvasti mikrotason onnistumisen elämyksiä, ja isompiakin ilon aiheita aina silloin tällöin. Lisäksi nykymuodossaan – yksinyrittäjänä – työni joustaa lähes loputtomiin, pystyn valitsemaan työaikani sangen vapaasti ja näin ollen viettämään erityisen paljon aikaa myös perheen ja harrastusten parissa.

2. Onko sinua koskaan irtisanottu? Miltä tuntui, jos joo. Miltä tuntuisi, jos ei?

Kyllä, minut on irtisanottu, klassisesti tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Se tuntui sanalla sanoen maailmanlopulta (tässä kirjoituksessa olen kuvannut niitä tunnelmia). Sittemmin asiani ovat järjestyneet paremmin kuin hyvin ja kaipa minun pitäisi olla suorastaan kiitollinen siitä, että irtisanominen käytännössä pakotti minut yrittämään itsenäisesti, mitä en ikimaailmassa olisi vapaaehtoisesti uskaltanut tehdä. Mutta silti se kokemus on yksi elämäni hirveimpiä enkä todellakaan soisi sitä kellekään!

3. Jos et tekisi nykyistä työtäsi, onko kakkosammattivaihtoehto mielessä? Mikä?
"Ne jotka ei osaa tehdä, opettaa." Oman alani opetustehtävistä minulla onkin oikein mukavaa kokemusta, joten se olisi tietysti vahva vaihtoehto. Toki, jos ihmeitä tapahtuisi ja huimia toiveita toteutuisi, voisin erittäin kernaasti laulaa elääkseni. Ks. seuraava kohta:

4. Mitä oikeasti tahtoisit tehdä elämässäsi?

Laulaa. Niin että ihmiset ihan aidosti kuuntelisivat sitä laulua ja toivottavasti saisivat siitä itselleen yhtä paljon voimaa, iloa ja onnen tunteita kuin minä itselleni saan laulaessani.

5. Oletko koskaan harkinnut vapaaehtoistyötä? Jos kyllä. mitä? Jos et, miksi?

Olen kyllä harkinnut, vakavastikin, mutta kun ne kauniit aikomukset niin kovin heikosti jalostuvat toiminnaksi asti… Minua kiinnostaisi esimerkiksi jonkinlaiseen auttavaan puhelimeen vastailu, koska psykologia, ihmismieli, kiehtoo minua suunnattomasti, ja se voisi olla hyvinkin henkilökohtainen tapa auttaa hädänalaisia ja oppia itsekin yhtä sun toista elämästä ja sen eri puolista. Mutta todennäköisesti kyllä ottaisin ne asiat ihan liian syvälle ihoni alle ja myötäeläisin itseni ihan umpisolmuun, joten tässä suhteessa se saamattomuus voi itse asiassa olla siunaus.

6. Onko sinulla työminä ja vapaa-aikaminä erikseen? Millä tavoin? Tai jos olet samanlainen, miten sen hoitelet?

No kun teen töitä ihan issessein ja yssissein niin ei siinä paljon tartte minuuteen puuttua. Haastavampaa on erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan, koska kotini on myös työpaikkani. Alkuaikoina minulla olikin tässä asiassa suuria vaikeuksia, mutta onneksi jo se ensimmäinen lievä burn out opetti minut napakasti napsauttamaan työkoneen kiinni tarvittaessa.

7. Mitä harrastat vapaa-aikanasi? Onko sinulla vapaa-aikaa?

Kuten yllä mainitsin, minulla on oikeastaan ylellisen paljon vapaa-aikaa. Leijonan kidallisen siitä haukkaa liikunta, ja kyllähän myös matkailua voi pitää meidän perheessä jo ihan harrastuksena. Aina on joku reissu varauksessa, niin nytkin…

8. Mitä et suostuisi tekemään rahasta? Mitä suostuisit? Venytä omatuntoa ja muita ra(a)joja.

Tosi-TV-friikkinä olen useinkin miettinyt, mistä hinnasta, jos mistään, olisin valmis tekemään niissä ohjelmissa tehtäviä juttuja. Olen todennut, että vähintään noin vuoden palkan verran saisi minulle kyllä pulittaa, ennen kuin edes harkitsisin yhdenkään madon tai torakan syömistä. Sitten on tietysti pitkä lista ihan itsestäänselviä asioita, joita en mistään hinnasta tekisi – ainakaan toista ihmistä en satuttaisi missään muodossa enkä minkään sortin huumausaineeseen (alkoholia tujumpaan) kajoaisi. Sen sijaan eriasteiseen ekshibitionismiin minut saattaisi kyllä saada yllytettyä turhankin helposti…


9. Vieläkö tahtoisit opiskella? Mitä? Tahtoisitko enää opiskella?

En oikeastaan. Olen erinäisten koulujen penkeillä viettänyt yhteensä 18 vuotta, ja se kyllä riittää minulle. Tosin jos se ammatinvaihto opetuspuolelle oikeasti tulisi ajankohtaiseksi, voisi olla välttämätöntä päntätä vielä vähän pedagogiikkaa, mutta yleisesti ottaen ajatuskin opiskelusta tuntuu aika nihkeältä.

10. Oletko varautunut eläkeikään? Pelottaako eläkkeen määrä vai onko säästöjä sukan varressa?
Minä nyt olen talousasioissa ylipäätään jossain määrin sellaista ylivarovaista ja kaikkeen varautuvaa tyyppiä. On minulla vapaaehtoinen eläkesäästö, mutta tiedä häntä mitä siitäkään sitten on jäljellä, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Mutta onhan siihen vielä aika pitkä aika kuitenkin.

11. Onko työttömyys ihan oikeasti ihmisen omaa syytä?

No ei! Nykypäivän työmarkkinat ovat jotenkin kieroutuneet: yhtäältä märistään, että kohta ei ole työlle tekijöitä ja eläkkeille maksajia, täytyy pidentää työuria ja haalia ylimääräistä työvoimaa ja yadda yadda blaa blaa - mutta sitten kuitenkin samaan aikaan suuryritys toisensa jälkeen lappaa porukkaa kilometritehtaalle koko ajan isommalla kauhalla, koko ajan kiihtyvää tahtia. Joka ikinen uutinen taas uusista yt-neuvotteluista nostaa verenpainettani monta pykälää. Kyllä ihmisellä pitää olla oikeus ja mahdollisuus ja tilaisuus elättää itse itsensä omalla työllään!!! Nih kerta ja perkele sanon ma!

Vaikka on kai niitä sellaisiakin, joille työ ei vain maistu, kun se nyt vain ei olekaan aina kivaa ja rentoa ja elämyksellistä. Sellaisista ihmisistä minun on viisaampi olla sanomatta yhtään mitään.

Kiitokset vielä kerran kummitukselle hyvästä aiheesta! Kuten Nollavaimokin totesi, onpahan herttaisen paljon helpompaa kehitellä blogitekstintynkää valmiiden kysymysten pohjalta kuin ihan omasta päästä...

5 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

No niin ! Kiitti tikusti ! Nyt toi biisi soi mulla koko ajan päässä, keletanaprkle !! :D

Careliana kirjoitti...

Eipä kestä kiittää! Tehokkain tapa päästä korvamadosta eroon lienee korvata se toisella. En nyt rupea mitään ehdottelemaan, keksit varmaan itsekin monta hyvää vaihtoehtoa ennen pitkää, sillä tokihan tässä vielä on kesää jäljellä...

Tanja kirjoitti...

Toi oli julmaa, sillä tuota Mamban biisiä ärsyttävämpää saa hakea. Onneksi mulla on viime aikoina pahoina korvamatoina ollut tuoreimpia hittejä, kiitos työlapsien.

Careliana kirjoitti...

Eipä kestä! :D

Careliana kirjoitti...

Hei, uteliaisuus voittaa ja on pakko kysyä: Kävijäseurannan perusteella vaikuttaa siltä, että tämä teksti on jostain kumman syystä linkitetty Facebookiin. Voisiko joku sitä kautta tulija ystävällisesti hieman valottaa, missä ihmeen yhteydessä tähän on viitattu?!?

Eikä sillä että siinä mitään pahaa olisi (tai no se riippuu siitä kontekstista tietysti), kaikki lukijat ovat aina yhtä tervetulleita - mutta ihmettelen vain kovasti, mikä juuri tässä tekstissä muka on linkittämisen arvoista!