lauantai 1. elokuuta 2020

Terveydenhuollosta

Minusta yksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvokkaimmista asioista on (lähestulkoon) ilmainen julkinen terveydenhuolto. Jokaisella tulee olla oikeus ja mahdollisuus pitää terveytensä niin hyvässä kunnossa kuin vain mahdollista, varallisuuteen katsomatta. Yksityinen terveydenhuolto on hyvä lisä niille, joilla on mahdollisuus sitä käyttää vaikkapa työterveyshuollon kautta, mutta mitään ammottavaa kuilua julkisten ja yksityisten palvelujen välillä ei saisi olla.

Tämä on ihanne, jonka haluaisin uskoa olevan myös todellisuutta. Valitettavasti tämä uskoni on alkanut viime vuosina erinäisten tapahtumien seurauksena horjua melko lailla. Nyt kerron yhden esimerkin lisää.

Ihan koronaeristyksen alkumetreillä kävin paikallisessa terveyskeskuksessa pienessä operaatiossa, josta täällä blogissakin kerroin. Jotta tarina ei liian kryptiseksi menisi, paljastan nyt, että kyse oli ehkäisyvälineen asennuksesta. Olin siis ostanut ehkäisyvälineen (n. 150 €), joka oli määrä asentaa terveyskeskuksessa ilman eri maksua. Tätä nimenomaista välinettä vain ei saatu asennettua, joten lääkäri ehdotti toista vaihtoehtoa. Ensimmäinen ehkäisyväline päätyi siis roskiin, ja minä kävin ostamassa uuden ehkäisyvälineen (n. 150 €), joka niin ikään maksutta asennettiin. Kyseessä on käsivarteen ihon alle tuleva implantti, sellainen "spagetinpätkä".

Aluksi käsivarteni oli aika hurjan näköinen. Implantin asennuksesta tullut mustelma peitti lähes koko ojentajalihakseni, mutta hävisihän se siitä vähitellen. Tikkikin poistettiin aikanaan. Sen jäljiltä käsivarteen jäi hyttysenpistoa muistuttava punainen jälki. Ajattelin senkin siitä parantuvan. Mutta sepä ei kadonnutkaan. Lisäksi havaitsin, että implantti oli erittäin lähellä ihon pintaa ja sen pää itse asiassa oli ihon ulkopuolella. Aina välillä se tarttui kiinni esimerkiksi vaatteeseen, mikä aiheutti ikävän nipistyksen.

Kun implantti oli ollut kädessäni nelisen kuukautta, punainen jälki oli edelleen paikoillaan ja spagetin pää töksötti ihosta, päätin hakeutua yksityiselle gynekologille konsultaatioon. Halusin varmistaa, että implantin kuuluukin olla tuolla lailla kuin se on, tai vastaavasti saada asiantuntijan vahvistuksen sille aavistukselleni, että ei sen kyllä ihan tuolla lailla kuuluisi olla.

Yksityinen gyne kuunteli tarinani ja vastaili kysymyksiini. Kävi ilmi, että olin saanut implanttiin liittyen osin väärääkin tietoa, ja useimmat mieltäni vaivanneet ongelmat ratkesivatkin sillä oikealla tiedolla. Tämä nyt oli sinänsä ymmärrettävää, että päätös implantin ottamisesta tuli sekä minulle että terveyskeskuslääkäreille aika äkisti eteen, joten emme ehtineet asiaa kovin syvällisesti puida. Mutta tietysti olisi ollut kiva, jos se vähä, mikä minulle implantista ehdittiin siinä selittää, olisi pitänyt paikkansa...

Sitten lääkäri käänteli kättäni hetken, katsoi lampulla ja tökki implantin kohtaa jonkinlaisella tikulla. Sitten hän totesi: "Joo no ei sen todellaKAAN kuulu noin olla, voi perhanan perhana!" Implanttia ei myöskään saa korjattua, vaan se täytyy ottaa ulos ja korvata uudella. Tässä kohtaa yskäisin, että se on minulle sitten jo kolmas sadanviidenkympin ostos omaan piikkiin. Että ihan kivasti kertyy hintaa maksuttomalle perusterveydenhuollon toimenpiteelle...  Lääkäri sanoi: "Mää ymmärrän sua. Mää niin ymmärrän sua. Voi perhanan perhana!"

Pelkästään nämä sanat merkitsivät minulle tosi paljon. On tosi tärkeää kokea tulevansa ymmärretyksi ja sympatiseeratuksi! 

Kysäisin, mahtaisiko potilasvahinkovaltuutetulla vai mikä ikinä näitä asioita nyt hoitaakaan olla jo jotain sanomista tilanteesta. Lääkäri selitti, että ilman muuta voin tehdä valituksen ja hakea korvausta, mutta helpommalla pääsisin, jos yrittäisin neuvotella suoraan terveyskeskuksen kanssa, josko he korjaisivat virheensä omalla kustannuksellaan. Lupasin tehdä niin - jos vain onnistuisin joskus saamaan yhteyden terveyskeskukseen. Olen sitä nimittäin tässä nyt viikon päivät yrittänyt ilman pienintäkään toivoa läpipääsystä.

Syy, miksi olen yrittänyt terkkariin soitella, ei suinkaan liity tuohon implanttiin vaan siihen, että minun pitäisi saada refluksilääkereseptini uusittua ja meidän työterveytemme on tällä hetkellä jonkinlaisessa ihme siirtymävaiheessa, joten sen kautta uusiminen ei onnistunutkaan. Varovasti tiedustelinkin, pystyisikö tämä gyne siinä samalla uusimaan sen reseptini, vaikkei se varsinaisesti käyntini aiheeseen mitenään liitykään. Vastaus "Totta kai. Kumpaas vahvuutta saisi olla?"

Puolen minuutin kuluttua reseptini oli valmiina. "Entäs muuta?" kysyi lääkäri. Minua jo nauratti, kun vastasin, että eipä tässä nyt enää muuta taida olla. Sitten seurasi jotain aika uskomatonta:

"Mää en kuule veloita sulta tästä käynnistä mitään, kun enhän mää edes oikeastaan tutkinut tai hoitanut sua mitenkään."

Ja minä kun olisin ollut valmis maksamaan sen yksityisvastaanoton kieltämättä hieman suolaisen taksan pelkästään siitä fraasista "mää ymmärrän sua"!!! Lähdin huoneesta vuolaita kiitoksia änkyttäen. "Eipä mitään, määkin tästä lähden kotio", totesi lääkäri tyynesti. Ihan uskomaton tyyppi! Ei tarvitse kahta kertaa miettiä, mihin seuraavan kerran suuntaan, jos on jotain lisääntymisterveyteen liittyvää hoidontarvetta!

Onnekseni minun tapauksessani ei ole kyse sairauden hoidosta vaan ihan "mukavuusseikasta". En oikeastaan halua edes miettiä, mitä sitten, jos kyse olisi jostain oikeasti elintärkeästä toimenpiteestä...

Noh, kunhan arki taas alkaa, jatkan sinnikästä soitteluani terkkariin. Ehkä tämä tarina vielä saa jatkoa.

5 kommenttia:

marikan polut kirjoitti...

mikä mahtava lääkäri!
Kun tulee ihan oikeasti kohdatuksi, tulee todesti hyvä mieli. Sellaiselta lääkäriltä on helpompi ottaa vastaan myös sellaista ohjeistusta jota ei välttämättä haluaisi kuulla.

toivottavasti pääset neuvotteluyhteyteen tk:n kanssa. Meilläkin on joku rakennemuutos meneillään, hitaasti hoidettaville vaivoille ei saa aikoja, pitää soittaa akuuttivaraukseen. Tuntuu todella pöljältä varata akuuttiaikaa johonkin reseptinuusintaan tai ihottuman hoitoon...

- S - kirjoitti...

Siis mahtava gyne, mutta voi hevonen tuota terveyskeskuksen toimintaa!

Itse olen jo kauan hoitanut gynekologikäynnit (ja hammaslääkärikäynnit) yksityisellä. Vaikka arvostan sitä, että tässä maassa julkinen terveydenhuolto on (tai pitäisi olla) kaikkien saatavilla, maksan mielelläni siitä yksityisestä palvelusta. Ihan jo sen takia, että pelkästään ajan saaminen julkiselle puolelle on työn ja tuskan takana. Ja toisena syynä on se, että etenkin hammaslääkäriasioissa arvostan jatkuvuutta eli sitä kun olen löytänyt sen luotettavan hammaslääkärin joka ei naura pelolleni, haluan pitää siitä kiinni.

Mielenkiinnolla jään odottamaan jatkotarinaa ja erityisesti tk:n suhtautumista asiaan.

Careliana kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteista! <3

Kampaaja, hieroja - ja gynekologi ovat kyllä sellaisia aarteita, että kun hyvän löytää, niin siitä kannattaa pitää kiinni! Minulla oli ennen superihana gyne, mutta hän valitettavasti siirtyi muihin puuhiin, joten sen jälkeen olen ollut vähän tuuliajolla näissä asioissa.

marikan polut kirjoitti...

mun oli pakko palata tähän tarinaan.
nimittäin...

mulla(kaan?) ei onnistunut sen ensimmäisen kalliin härpäkkeen asennus, eikä se helkkarin yksityinen tohtori edes kirjannut sitä omaan piikkiinsä, vaan oli kirjannut sen niin kuin olisin itse halunnut siitä eroon. (sinänsä huvittavaa, että mulla on ollut jo ainakin kolme enemmän-vähemmän epäonnista kierukkakokemusta, ja silti olisin valmis vannomaan sen nimiin)

Hätäpäissään se lekuri kirjoitti minipillerireseptin, eikä ehdottanut mitään muuta vaihtoehtoa (paitsi selibaattia)(yritti ensin tavallisia pillereitä, johon minä että mitenkäs nuo kaikki minun perussairauteni niihin reagoivat)
Soitin sille muutaman päivän päästä uudestaan, jolloin kirjoitettiin myös kapselin resepti. Nyt mietin, mitä teen tai uskallan tehdä.
Taatusti en mene samalle lekurille uudestaan.

Näillä kokemuksillasi, suositteletko kapselia?

Careliana kirjoitti...

Oho, no johan! Toisaalta lohdullista kuulla, että sattuu sitä muillekin. Sinun kannaltasi tietysti ikävä kuulla.

Kyllä minä omasta puolestani suosittelisin kapselia ennemmin kuin pillereitä, vaikka kuinka väittävätkin, että nykypillerit eivät enää aiheuta samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat (tosin minun tapauksessani ne pillereiden sivuvaikutukset olivat sen verran pahat, että itse valitsisin varmaan sen selibaatinkin ennemmin). Ihan samoja vaikuttavia aineitahan siinä kapselissa ei ole, ja se pitää uusiakin tiuhemmin kuin kierukka, mutta ihan harmiton se on minulla nyt ollut, kun vihdoin oikealle paikalleen saatiin.

Tsemppiä, toivottavasti löytyy sopiva menetelmä! Nämä ovat kenkkuja asioita, vaikka sinänsä omaan mukavuuteen perustuvia valintoja ovatkin.